Messziről nézik Orbánék az esztergomi helyzet durvulását

Vágólapra másolva!
Péntek este indul meg Orbán Viktorhoz petíciójával Tétényi Éva esztergomi polgármester, aki megválasztása óta háborúban áll a helyi fideszesekkel. Az ötven kilométeres távolságot gyalog megtevő Tétényi azt szeretné elérni, hogy a kormány kezdeményezze az esztergomi képviselőtestület feloszlatását. A Fidesz vezetői ugyanakkor egyelőre távol tartották magukat az esztergomi vitáktól, pedig a párton belül is többen úgy gondolják, hogy káros nekik az ügy.
Vágólapra másolva!

"Ha a polgárok nem elégedettek az önkormányzat működésével, megoldást csak a kormányzattól remélhetnek. Készülünk a kormányzásra, de ma semmilyen eszköz nincs a kezünkben, hogy segítsünk az embereknek" - így kommentálta 2009 szeptemberében Esztergomban Orbán Viktor Fidesz-elnök azt a látogatása idején zajló több száz fős megmozdulást, amelyet Meggyes Tamás akkori polgármester ellen szerveztek. Egy fél évvel későbbi interjújában a pártelnök konkrétan is megvédte az ellentmondásos városvezetőt, Esztergomról pedig azt mondta: hogy a várost az ország egyik fontos, szimbolikus jelentőségű településének tartja, ezért kiemelten figyel rá.

Ezt a kiemelt figyelmet hiányolja hónapok óta a város vezetését tavaly októberben átvevő független Tétényi Éva, aki az önkormányzati választáson elért kétharmados győzelme óta harcban áll a leváltott polgármesterrel és a helyi Fidesz-frakcióval. A párt tíz képviselője ugyanis abszolút többségben van a képviselőtestületben és szinte semmilyen ügyben nem működik együtt az új vezetővel. Meggyes pár hétig az irodáját sem volt hajlandó átadni utódának, az alakuló ülés után nem sokkal pedig megvonták a polgármester alapvető jogköreit, egyben deklarálták, hogy fél évig nem hajlandók alpolgármestert sem választani.

Közben mindennapos botrányok kísérték az önkormányzat életét, egy februári ÁSZ-jelentésből pedig az is kiderült, hogy a város törvénytelenül bocsátott ki kötvényeket az előző polgármester idején, svájci frankban felvett hitelei miatt emellett olyan mértékben eladósodott, hogy a működőképessége is veszélybe került.

"Tartós akadályoztatás"

A politikai patthelyzetet és a munkáját szerinte szisztematikusan ellehetetlenítő lépéseket Tétényi Éva először januárban közölte, hogy megelégelte a helyzetet, és kezdeményezte a képviselőtestületnél az önkormányzat feloszlatását, ezt azonban a fideszesek nem engedték napirendre venni sem. A polgármester azóta több levelet is írt a miniszterelnöknek a feloszlatást kérve, választ azonban - mint az [origo]-nak elmondta - egyikre sem kapott. A pohár múlt héten telt be végleg Tétényi Évánál, a politikus "tartós akadályoztatását" bejelentve közölte, hogy a jövőben nem hívja össze, az így már technikailag is működésképtelenné váló képviselőtestületet. Kivétel az az egyetlen ülés lesz, amelyet április 18-ára hívott össze az önkormányzat adósságrendezése miatt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tétényi Éva egy fideszes röplappal

A feloszlattatásra tett legújabb kísérleteként a polgármester péntek este gyalog indul útnak Esztergomból és viszi fel a fővárosba azt a több ezer esztergomi által aláírt petíciót, amely a képviselőtestület feloszlatására és új választások kiírására kéri a kormányfőt. A polgármester szerint az indítványt a miniszterelnök egyik sajtósa veszi majd át tőle a Parlament főbejáratánál, a kezdeményezés további sorsáról azonban senki nem tud semmit. Pedig a Fidesz elnökségének és parlamenti frakciójának több névtelenséget kérő tagja is azt mondta az [origo]-nak, hogy "roppant rossz fényt vet a pártra" Meggyes és a városi fideszesek "szívózása".

"Érthetetlen, hogy Viktor nem lép közbe, amikor mindenki arról beszél már, hogy mennyit árt ez az ügy a pártnak" - mondta például a nagyobbik kormánypárt egyik kormányzati tisztséget is betöltő képviselője, a pártvezetés egyik tagja pedig amiatt értetlenkedett, hogy "másoknak sokkal kevesebbért is elengedte már a kezét" a Fidesz elnöke. Az elnökségi tag szerint a pártvezetés ülésein eddig nem került szóba a kérdés, de mint mondta, a kormányzati teendők és az alkotmányozás miatt mostanában eleve ritkán ül össze a testület, és akkor is szinte kizárólag az "akut kormányzási kérdések" vannak napirenden.

Fejmosás a cirkusz miatt

A hasonló, a pártot is kínosan érintő ügyeket a politikus szerint egyébként inkább a választmány elé szokás vinni, de mint Mátrai Mártától, a választmány alelnökétől megtudtuk, a testületnél eddig nem kezdeményezték az esztergomi helyzet kivizsgálását. Igaz, a megkérdezettek szerint ez nem jelenti azt, hogy a személyi-fegyelmi ügyekben olykor egyedül is lépő Kövér László választmányi elnök sem foglalkozott még a kérdéssel.

Azt viszont, hogy a politikus most is lépett-e, egyelőre nem sikerült megtudni, mert Kövér Lászlót nem értük el és nem válaszolt írásos megkeresésünkre sem. Október közepén a választmányi elnök egyszer egyébként már magához kérette és megfeddte Meggyest. A párton belül keringő információk szerint a fejmosást akkor amiatt kapta a volt polgármester, mert nem volt hajlandó elismerni választási vereségét és leváltását is cirkusz kísérte, nem adta át például az irodáját az utódjának. Fideszes politikusoktól származó információink szerint Kövér, valamint Kósa Lajos alelnök kezdeményezésére történt Meggyes október végi háttérbe vonulása és az is, hogy a korábbi polgármester átadta a városi frakció vezetését korábbi titkárának, az egyéni körzetben mandátumot nyert Steindl Balázsnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Meggyes Tamás korábbi polgármester

Az azóta eltelt fél év történései ügyében kerestük Kubatov Gábor pártigazgatót és a Fidesz észak-magyarországi szervezetéért felelős Molnár Ágnes regionális koordinátort is, de egyiküket sem értük el. Ők ketten ugyanakkor, az [origo] információi szerint több alkalommal is jártak már Esztergomban és tárgyaltak a helyzetről Meggyes Tamással, illetve a helyi fideszesekkel.

Nem akarják magukra húzni

A megbeszélések tényét kérdésünkre Steindl Balázs is elismerte, azok tartalmáról azonban nem akart részleteket mondani. Az említett két pártvezető állítása szerint "szokott időnként tájékozódni", de ezeken a megbeszéléseken, azt mondta, "nem történt semmi érdemleges". A frakcióvezető szerint Orbán Viktor sem kereste még velük a kapcsolatot, de mint hozzátette: "Az önkormányzatok működésébe nem is szokás beleszólni". Egy befolyásos esztergomi fideszes politikus szerint ez a jövőben is így lesz: érvelése szerint a Fidesz vezetése a későbbiekben sem lép majd közbe, mert nem akarja "magára húzni a helyi botrányokat".

Megkerestük a miniszterelnök sajtóstábját azzal a kérdéssel, hogy Orbán Viktor akár kormányfőként, akár Fidesz-elnöki minőségében foglalkozott-e Esztergom ügyével, de a sajtófőnök csak annyit válaszolt, hogy a kérdés nem szerepelt a kormány napirendjén.

Egy önkormányzat feloszlatásának joga a törvény szerint egyébként a parlamenté, de az eljárást az Alkotmánybíróság állásfoglalása alapján a kormány kezdeményezi, ha a testület úgy ítéli meg, hogy a helyhatóság működésképtelensége az ott élők alkotmányos jogainak gyakorlását veszélyezteti.

A rendszerváltás óta eddig mindössze kétszer fordult elő, hogy alkotmányellenes működés (pontosabban nem működés) miatt feloszlatott a parlament egy önkormányzatot. 1992-ben Tiszaderzsen alakult ki kibékíthetetlen ellentét a képviselőtestület tagjai és a polgármester között, de - hasonlóan Esztergomhoz - az önfeloszlatásról sem tudtak dönteni. Ugyanez a helyzet állt elő 2004-ben Tápiószele önkormányzatánál, ahol a belső konfliktusok miatt közel egy évig nem tudott összeülni a képviselőtestület.

A feloszlatás érdekessége, hogy ha a képviselőtestület önmagát oszlatja fel, akkor egészen az időközi választásokig működhet, ha viszont a parlament dönt erről, akkor a választásokig tartó időszakra a köztársasági elnöknek megbízottat kell a település operatív irányítására kineveznie.