Néhány tucat ember fogadta a Bazilikánál a menetelő polgármestert

Tétényi Éva Esztergom polgármestere gyalog indult útnak Budapestre, Orbán Viktornak petíciót akar átnyújtani
Vágólapra másolva!
Közel harminc ember fogadta szombat reggel Budapesten Tétényi Éva esztergomi polgármestert, aki péntek este hat órakor gyalog indult el Esztergomból, hogy petíciót adjon át Orbán Viktor miniszterelnöknek. A polgármester új cipővel és Marcus Aurelius-idézettel készült az útra, amellyel azt szeretné elérni, hogy tiszta legyen a közélet Esztergomban.
Vágólapra másolva!

Szombat reggel 9 óra előtt érkezett meg Budapestre Tétényi Éva esztergomi polgármester, aki péntek este hat órakor gyalog indult el Esztergomból, hogy petíciót adjon át Orbán Viktor miniszterelnöknek. A polgármester, aki megválasztása óta háborúban áll a helyi fideszesekkel, azt szeretné elérni, hogy a kormány kezdeményezze a működésképtelenné vált esztergomi képviselő-testület feloszlatását.

Tétényi az [origo] tudósítója szerint a fővárosi Szent István-bazilika elé érkezett meg azzal a 80-100 ember emberrel együtt, akik elkísérték. Az érkezőket körülbelül húsz-harminc ember fogadta a téren. Ezután a polgármester néhány kísérőjével átsétált az Országházhoz, és átadta a nyílt levelet. A petíció átadása után visszatért a Szent István-bazilikához, ahol megköszönte a helybéliek és más civil szervezetek támogatását. A rendezvény zárásaként mintegy háromszáz postagalambot reptettek, azért, hogy Esztergom problémáját szimbolikusan vigyék hírül a világba, majd térjenek haza Esztergomba.

Tétényi a péntek esti indulás előtt több helyi civil szervezet vezetőjével együtt beszédet intézett Esztergom főterén, az önkormányzat épülete előtt összegyűlt emberekhez. Az [origo] tudósítója szerint a Széchenyi téren többszázan voltak, sokan UV-zöld színű láthatósági mellényben. A téren néhányan transzparenst tartottak, az egyiken egy olyan kép volt, amelyen Meggyes Tamás volt fideszes polgármester éppen beint valakinek a közgyűlési ülésen, a kép alá pedig a "Kinek mutogatsz, Meggyes?" kérdést írták. Egy másik tábla szövege új választásokat követelt, ahogy a beszédekben a civilek vezetői és a polgármester is. Tudósítónk szerint az összegyűlt tömegben idősek és fiatalok is voltak, volt, aki gyerekkel és kutyával érkezett a térre.

"Nekem smaragdnak kell lennem, meg kell őriznem színemet" - mondta Tétényi Éva Marcus Aureliust idézve. A polgármester szerint Marcus Aurelius ezt a mondatot a kvádok elleni hadjárat idején Esztergom közelében mondta, ő pedig egy gyerekkorában kapott kötetben olvasta. Tétényi azt mondta, úgy érzi magát, mint egy népéért küzdő mesebeli hős, majd miután az összegyűltek egymás kezét fogva elénekelték a himnuszt, elindult Budapestre.

Tudósítónk szerint Tétényi legalább száz ember és három hegedűs kíséretében indult el, bár a vonósok később, a város határánál megálltak. A menet fél nyolckor ért el az "Esztergom" táblához, de tudósítónk szerint a vonósokon kívül csak egy-két ember fordult vissza. Tétényi Éva az [origo]-nak azt mondta, hogy százfős menetre van engedélyük a rendőrségtől.

Napi egyórás sétával edzett

Megtehetné, hogy autóba ül, és úgy megy Budapestre, de a gyaloglással fel akarja hívni a figyelmet céljaikra - mondta Tétényi Éva, aki szerint a gyaloglás zarándoklat a sok szenvedésért, amit a városnak el kellett viselnie az előző, "diktatórikus" vezetés alatt. "Csak úgy jött az ötlet" - mondta Tétényi, amikor az [origo] megkérdezte, miért döntött úgy, hogy gyalogol. Tétényi az [origo] kérdésére azt mondta, egy pár új cipővel készült a közel ötven kilométeres éjszakai túrára, és az elmúlt napokban sétált egy-egy órát az ismerőseivel.

Tudósítónk megkérdezte azt is, mi van abban a petícióban, amit másnap átad a miniszterelnöknek. Tétényi erre csak annyit mondott, hogy a kérései - többek között arra kéri "a város díszpolgárát, Orbán Viktort", hogy lépjen közbe azért, hogy Esztergomban rendeződjenek a viszonyok. A petíció teljes tartalmát és szövegét csak szombaton hozza nyilvánosságra a polgármester.

Tétényi Éva a Bazilika előtt

A polgármestert kísérők közül egy idősebb, magát természetjárónak mondó férfi a város nagy adósságára, valamint a képviselő-testület és a polgármester közötti ellentétre panaszkodott tudósítónknak. Azt mondta, a minap járt Székesfehérváron, ott meglátszik, hogy "van gazdája a városnak", míg Esztergomban nem látszik, mire vettek fel 25 milliárd forint hitelt. A város állapotát és a szemétdíjat kifogásolta egy fiatal, hosszú hajú, bőrdzsekis, veszkócsizmás férfi is, aki úgy tervezi, ebben a szerelésben gyalogol el Tétényivel Budapestre. Barátja, egy idősebb, bajuszos férfi csak annyit mondott tudósítónknak: "ez a város fideszes volt".

A tavalyi választások óta a fideszes többségű önkormányzat és a polgármester szembenállása miatt mindennaposak a botrányok. Tétényi Éva az év eleje óta több levelet is írt a miniszterelnöknek, amelyben kérte, hogy oszlassák fel a működésképtelen önkormányzatot, de választ ezekre nem kapott. Egyelőre a Fidesz vezetői is távol tartották magukat az esztergomi vitáktól, pedig a párton belül is többen úgy gondolják, hogy káros nekik az ügy (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). Az esztergomi politikáról szóló cikkeink megtalálhatóak ezen a linken.