Megfékezték az erdőtüzet Gyenesdiáson

erdőtűz, Gyenesdiás, tűzoltók dolgoznak a leégett tűlevelű erdőben
(Illusztráció)
Vágólapra másolva!
Hétfő reggelre teljesen eloltották a tüzet Gyenesdiáson, ahol korábban erdőtűz ütött ki. Éjszaka újabb, kisebb tüzek voltak, de ezeket a tűzoltók eloltották. Javult annak a tűzoltónak az állapota is, aki az oltás közben elájult.
Vágólapra másolva!

Teljesen eloltották a tüzet Gyenesdiáson, ahol nagy kiterjedésű erdőtűz pusztított a hétvégén. Hétfőn reggel a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén az [origo]-nak azt mondták, hogy a tüzet eloltották, már csak a keszthelyi tűzoltók vannak a helyszínen és utómunkákat végeznek.

Forrás: MTI/Varga György
Tűzoltó dolgozik a leégett tűlevelű erdőben Gyenesdiáson. Kattintson a fotóra és nézzen további képeket az erdőtűzről!


A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hétfőn elmondta, hogy éjszaka újabb, de csak kisebb tüzek voltak a környéken, ezeket a tűzoltók hamar eloltották. Wéber Antal elmondta: a korábbi nagy kiterjedésű tűz közeléből, Vonyarcvashegy környékéről jeleztek kisebb égéseket, de ezeket sikerült gyorsan megszüntetni. Az eredeti helyszínen az éjszaka befejezték az utómunkálatokat is. Az újabb tüzek keletkezési okát nem ismerik. Wéber Antal közölte: még az este meglátogatta a keszthelyi kórházban azt a tűzoltót, aki a vasárnapi oltásban elájult. Állapotáról annyit mondott, hogy kollégája már jobban volt.

A Keszthelyi-hegységben vasárnap kora délután lángra kapó erdőhöz Zala, Somogy és Veszprém megyéből összesen 17 gépjárművel 65 tűzoltó vonult ki kiemelt, ötös fokozatú riasztással. Rajtuk kívül vonyarcvashegyi és balatongyöröki önkéntes tűzoltók, erdészeti szakemberek, polgárőrök, a különleges mentők és önkéntesek sokasága indult segíteni az oltáshoz, összesen több száz ember.

Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában pusztított, rendkívül erős volt a füst, szállt a pernye. Az erős szélben nagyon gyorsan terjedtek a lángok, több helyen meggyulladt az aljnövényzet, égtek a bokrok, és a fenyves fáinak koronája is lángra kapott. Az MTI úgy tudja: nem állami tulajdonú, hanem közbirtokosok kezében lévő magánerdőben keletkezett a tűz.

Közvetlenül lakóházakat nem veszélyeztettek a lángok, biztonsági intézkedésként Vonyarcvashegyen egy olyan nádfedeles házat igyekeztek megvédeni, amelynek az udvarán gáztartály is áll, de szerencsére odáig nem terjedt tovább a tűz. A Keszthelyi-hegységben lángra kapott erdőhöz Zala, Somogy és Veszprém megyéből összesen 17 gépjárművel 65 tűzoltó vonult ki kiemelt, ötös fokozatú riasztással. Rajtuk kívül vonyarcvashegyi önkéntes tűzoltók, erdészeti szakemberek, polgárőrök, a különleges mentők és önkéntesek sokasága indult segíteni az oltáshoz, összesen több száz ember.

A tűz keletkezésének okát még vizsgálják, feltételezések szerint egyelőre ismeretlen eredetű avartűzből indulhatott el a nagyobb baj.