"Halálpályamodell" ellen tüntettek a rendvédelmisek

rendőrtüntetés, Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, demonstráció a Kossuth téren, 2011.04.11.
Vágólapra másolva!
Egyelőre szerény érdeklődés mellett, de elkezdődött az a tüntetéssorozat, amelyen a héten több rendvédelmi érdekszervezet, köztük a tűzoltók, börtönőrök, vámosok demonstrálnak. Hétfőn a rendőrök követeltek életpályamodellt "halálpályamodell" helyett. A tüntetők szerint nem méltányos, hogy szigorodik a korkedvezményes nyugdíjazás, miközben a politikusoké megmarad.
Vágólapra másolva!

A Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének (RKDSZ) tüntetésével kezdődött meg hétfőn a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek demonstrációsorozata az V. kerületi Kossuth Lajos téren. A Hivatásunk védelmében elnevezésű akció keretében mintegy ötvenen tüntettek az Országház mellett.

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek azért vonultak az utcára, mert "halálpályamodell" helyett életpályamodellt szeretnének, illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket.

Kónya Péter, az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ ) elnöke azt mondta, hogy valamiért, és nem valaki vagy valami ellen szervezték figyelemfelhívó akciójukat. Úgy vélik, rossz az az irány, amelyet a kormány a Széll Kálmán gazdasági akciótervben deklarált. Azt szeretnék elérni, hogy szerzett és törvényben garantált jogaikat ne csorbítsák.

Emlékeztetett arra, hogy április 16-ára országos megmozdulást hirdettek a fővárosi Hősök terére, de nem zárkóztak el a kormánnyal való egyeztetéstől, ezért a meghirdetett demonstráció napjára találkozót kezdeményeztek a miniszterelnökkel és az országgyűlés rendvédelmi bizottságának elnökével.

Tüntetés alatt szolgálatban

Kónya Péter megjegyezte, a rendvédelmi dolgozókat a tüntetés napjára már berendelték szolgálatba, szabadságra nem engedik őket, ezért sok családtag, ismerős szolidaritásból fog megjelenni a tüntetésen.

A demonstrációsorozat első elemeként az RKDSZ "Szél(l) Kálmán rendőr őrmester nem élhette meg a szolgálati nyugdíjat..." címmel a rendőrök jogaiért emelt szót, azt hangoztatva: "adják vissza a becsületüket és hitüket".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Szél(l) Kálmán" a háttérben (A galériához kattintson a képre!)

Az országzászló oszlopa melletti színpadon egy korábbi rendőregyenruhába öltöztetett csontvázat állítottak fel, amelyre azt írták: "Szél(l) Kálmán rendőr őrmester vagyok, 65 éves, a mai napon mentem nyugállományba", míg egy másik transzparensre azt írták: "közterületről a köztemetőbe".

A parlament előtt egy sátrat is felállítottak, ahol a tervek szerint szombatig éjjel-nappal jelen lesznek a tiltakozó rendvédelmi dolgozók képviselői.

Kedvezményes nyugdíj

A demonstráció szónokai felhívták a figyelmet arra, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával a fegyveres és rendvédelmi dolgozóktól elvennék a szolgálati nyugdíjkedvezményt, amelyért lemondtak alapvető állampolgári jogaikról, így nem sztrájkolhatnak, nem lehetnek választható polgárok, míg az országgyűlési képviselők és a polgármesterek kedvezményes nyugdíjához nem nyúltak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Életpályaprogram (A galériához kattintson a képre!)

Statisztikai adatokra hivatkozva azt állították, hogy a rendvédelmi dolgozók az országos átlaghoz képest korábban halnak meg. Kónya Péter arról is beszélt, hogy a végrehajtó állomány havi nettó 90 ezer forintot keres, ebből kell nevelnie gyermekeit és fizetni devizaalapú hiteleit.

A Belügyminisztérium (BM) azon közlésére, miszerint "nehezen értelmezhető" a rendvédelmi szakszervezetek tervezett tüntetéssorozatának célja, s a tárca reméli, az érdekképviseletek demonstrációjukkal nem politikai érdekeket kívánnak teljesíteni, az FRDÉSZ elnöke úgy reagált: már tavaly ősszel letették a kormány asztalára javaslataikat, de a szaktárca nem folytatta a tárgyalásokat.

Tüntetéssorozat

Az RDKSZ demonstrációja után, hétfő délután a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ) "Katasztrofális helyzetben..." címmel a polgári védelmi és a katasztrófavédelmi dolgozók jogaiért tüntet a Kossuth téren.

Kedden vámosok, szerdán katonák, csütörtökön börtönőrök, pénteken pedig tűzoltók tartanak megmozdulást, majd szombaton közösen tüntetnek a Hősök terén, a tervezett demonstráció a szervezők várakozása szerint "minden idők legnagyobb" rendvédelmi tüntetése lesz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szerény érdeklődés a polgári védelmi dolgozók tüntetésén (A galériához kattintson a képre!)

A rendvédelmi dolgozók mellett több szervezet is támogatni igyekszik a tüntetést. A Facebookon meghirdetett "Egymillióan a sajtószabadságért" csoportból alakult szervezet pénteken csatlakozik a rendvédelmiekhez, ők délután hatkor az Alkotmány utcában tüntetnek, most nem a médiatörvény, hanem a szerintük "önkényes és kierőszakolt alkotmányozás folyamata és várható végeredménye ellen". Utcára vonul csütörtökön az LMP is, ők a Kossuth téri "kiállításnak álcázott kordon" miatt.

A Rendészeti Érdekegyeztető Fórum (RÉF) április 5-én tartott egyeztető ülése után a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ), a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ), a Rendőr Szakszervezetek Védegylete (RSZV), a Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezete (KDSZ) is bejelentette, hogy csatlakozik a Fegyveres és a Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) által korábban meghirdetett akciósorozathoz.

Az FRDÉSZ kifogásolta, hogy a Belügyminisztérium megtiltotta az egyenruha viselését az április 16-ai tüntetésen. Emlékeztettek, hogy az elmúlt tíz évben az FRDÉSZ demonstrációin mindig egyenruhában vettek részt, minden demonstrációjuk fegyelmezett rendben, mindenféle rendbontás nélkül zajlott. Az egyenruha egy hivatásosnak akkor is tartást ad, fegyelmezettséget jelent, ha éppen demonstrál. Ráadásul így könnyen ki tudták szűrni a közéjük nem tartozó bajkeverőket, provokátorokat - fogalmaztak korábbi közleményükben.