Fideszesek is felzúdultak Semjén vadászlobbis próbálkozásán

Vágólapra másolva!
Kormánypárti képviselők közül is többen tiltakozással fogadták Semjén Zsolt kormányfő-helyettesnek azt a javaslatát, hogy vadászhatóvá váljanak jelenleg védett állatok. Egy fideszes képviselő szerint visszatetsző, hogy egy befolyásos politikus a saját ügye érdekében lobbizik, bár úgy tűnik, Semjén nem ér célt a próbálkozásával.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint kudarcot vall Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöki posztját is betöltő kormányfő-helyettes azzal a próbálkozásával, hogy a hatóságok vadászhatóvá tegyenek bizonyos védett állatokat. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerda reggeli közleményében kijelentette, hogy "ez a téma, illetve a módosítás nincs napirenden". Hétvégén erről beszélt maga a miniszter, Fazekas Sándor is a Hír Tv-nek.

Semjén szándéka kiváltotta egyes ellenzéki politikusok és természetvédelmi szervezetek kritikáját, de a saját politikai táborán belül is többen tiltakozással fogadták a javaslatát.

A környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó, parlamenti fenntartható fejlődés bizottságának fideszes alelnöke, Turi-Kovács Béla, korábbi környezetvédelmi miniszter is közéjük tartozik. Turi-Kovács nem szabad megengedni, hogy a jelenlegi védett fajt vadászhatóvá tegyenek. Szerinte, ha ebben a kormány kis engedményt tesz, akkor ezek az engedmények előbb-utóbb bővülni fognak, amely komoly természetvédelmi károkat az okozhatnak az országban. A politikus hozzátette: ha a bizottságban felmerülne a kérdés, ellenezné azt.

A téma "független a kormányzati státuszától"

Egy névtelenséget kérő, kormányzati tisztséget is betöltő fideszes parlamenti képviselő pedig úgy fogalmazott: "Visszatetsző, amikor egy nagy befolyású, ismert ember próbál lobbizni egy ügy érdekében". Semjéntől meg akartuk kérdezni, nem tartja-e problémásnak, hogy kormányfő-helyettesként egy civil szervezet érdekében lobbizik, a titkárságán azt közölték, mivel szakmai kérdésről van szó, így a vadászati védegylet vasárnapi közleménye az irányadó, a téma pedig független Semjén kormányzati státuszától.

A Hírszerző pénteken számolt be arról, hogy Semjén - aki egyben a kisebbik kormánypárt, a KDNP elnöke is - januári levelében több védett madár- és emlősfaj vadászhatóvá tételét kérte a vidékfejlesztési minisztertől. Semjén a levél szerint az erdei szalonka, a nyári és kanadai lúd, a barátréce, a menyét és a nyuszt vadászhatóvá tételét javasolta. Az erdei szalonka vadászatának visszaállítását nemzeti sajátosságokra, valamint arra hivatkozva vetette fel, hogy az évente elejtett kétezer darab szalonka nem befolyásolja az európai állomány létszámát.

Pechtol János, a vadászati védegylet ügyvezető elnöke egy vasárnapi közleményben megerősítette a levél létezését. Az ügyvezető elnök szerint nem ördögtől való, hogy egyes fajok státusát időről időre felülvizsgálják, és ha szükséges, védelmüket erősítik, vagy megfelelő állománynagyság esetén a védelem csökkentését határozzák el. Egy faj korlátozott vadászhatóvá tétele vagy indokolatlan védelmének feloldása és ellenőrzött hasznosítása nem jelenti a faj kipusztítását - tette hozzá Pechtol.

Az olasz vadászok emléke

A Fidesz hivatalosan nem foglalkozott a kérdéssel és a kormánypárti frakciók hétfői ülésén sem került szóba a téma. Néhány, környezetvédelemmel foglalkozó kormánypárti képviselő azonban az [origo]-nak azt mondta: kommunikációs szempontból sem szerencsés Semjén javaslata, a kormánypártok népszerűségének biztos nem tesz jót. Az egyik fideszes politikus szerint az emberek számára nehezen magyarázható el, miért kellene vadászni olyan apró termetű madarakra, amelyeknek se ruhagyártáshoz se élelmiszerkészítéshez nem használnak fel. A politikus szerint az említett madarakat főként Olaszországban fogyasztják, de ott is delikátesznek számít. Az olasz vadászok emlegetése pedig nem szerencsés - tette hozzá a politikus.

A fideszes képviselő arra utalt, hogy magyar vámosok 2001 novemberében az udvari magyar-horvát határátkelőnél tízezer védett madár tetemére bukkantak egy olasz kamionban. A madarak eszmei értékét akkor mintegy 300 millió forintra becsülték, a vadászokat Magyarországon állították bíróság elé.

Az LMP ugyancsak erre hivatkozva támadta hétfői közleményében Semjént, az ellenzéki párt azt írta: felháborító, hogy a miniszterelnök-helyettes egyik fő célja "énekesmadaraink kiszolgáltatása a vérmes olasz vadászoknak". Az LMP a kontroll nélküli kormányzati túlhatalom megnyilvánulásaként tekint Semjén Zsolt nyilvánosságra került levelére - tette hozzá a közlemény.