Nem foglalkozik a magyar alkotmánnyal az Európai Parlament

Parlament, plenáris ülés, alkotmány, alaptörvény vitája, 2011.04.11., MSZP frakció kivonult, totál, ülésterem
Vágólapra másolva!
Elutasította az Európai Parlament szakbizottsága, hogy a magyar alkotmányozással foglalkozzon, mivel az nemzeti hatáskörbe tartozik.
Vágólapra másolva!

Leszavazta az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága azt az indítványt, hogy az uniós szerv vizsgálja meg a magyar alkotmányozási folyamatot.

Az Európai Parlament fideszes képviselői közleményben tudatták, hogy a parlament elutasította az alkotmányterv vizsgálatát, amelyet a szocialista és liberális frakció kezdeményezett.

Álláspontjuk szerint "bár az alkotmányozás egy ország kizárólagos nemzeti hatáskörébe tartozik, amit José Manuel Barroso európai bizottsági elnök is egyértelműen megerősített, a baloldali és liberális frakciók megpróbálták az EP egyik szakbizottságának napirendjére vetetni a magyar alkotmányozás kérdését" - fogalmazott a Fidesz-képviselők közleménye.

A néppárti delegáció hétfőn azt is bejelentette: "annak ellenére, hogy az Európai Parlament és annak szakbizottságai nem rendelkeznek hatáskörrel a nemzeti alkotmányozás kérdésében, Szájer József saját kezdeményezésére az EP alkotmányügyi bizottságát, annak jövő heti ülésén tájékoztatja a készülő magyar alkotmányról".