Hamis adóigazolással próbált uniós pénzt kicsalni egy cég

Vágólapra másolva!
Tizenötmillió forint támogatást követel vissza az uniós pályázatokat lebonyolító Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy magyar cégtől, miután kiderült, hogy a kft. hamis igazolást adott be arról, hogy nincs tartozása az adóhatóság felé. Az NFÜ négy hónapos huzavona után árulta el az ukrán állampolgárok tulajdonában álló cég nevét, illetve azt, hogy mekkora összegű támogatásról van szó.
Vágólapra másolva!

Egy adóhatósági tartozásról kiadott hamis igazolás miatt követel vissza egy ukrán állampolgárok tulajdonában lévő magyar cégtől 15 millió forintot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - közölte az [origo]-val négy hónapos huzavona után az NFÜ.

Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az uniós pénzek 2009-es felhasználását vizsgáló, tavaly novemberi jelentéséből derült ki, hogy egy magyar cégtől utólag visszakövetelték az uniós támogatást. A konkrét esetről mindössze annyit írt a jelentés, hogy a támogatást felhasználó cégnél időközben tulajdonosváltás történt, és okirat-hamisítást is elkövettek. Az ügyben a magyar állami szervek vizsgálatot indítottak.

Az ÁSZ jelentéséből nem derült ki, hogy melyik cégről van szó, illetve az sem, hogy mennyi pénzt nyert korábban. Az ÁSZ az uniós pénzek felhasználását koordináló NFÜ-höz irányított bennünket, az ügynökség azonban tavaly decemberben nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseinkre. Ezt a következőkkel indokolták: "a büntetőeljárással kapcsolatban nem adhatunk ki olyan adatot, amelyből nyilvánvaló következtetést lehetne levonni arra vonatkozóan, hogy ki az érintett személy, aki ellen a büntetőeljárás folyik".

Az [origo] Jóri András adatvédelmi biztoshoz fordult az ügyben, az ombudsman március végi állásfoglalásában azt írta, hogy az NFÜ-nek válaszolnia kell kérdéseinkre, az ombudsman szerint ugyanis a cég nevének kiadásával a hivatal nem követne el jogsértést. Az NFÜ ezt követően, ezen a héten küldte meg a válaszokat.

Eszerint a Nok Trade Kft. - korábbi nevén Budwel Holding Hungary Kft. - egy 2008-as pályázaton eszközállomány fejlesztésre nyert el 14 millió 985 ezer forintot. Vagyis a cég még az előző kormányzati ciklusban nyerte el az uniós támogatást. A cég ellen - amelynek az Opten céges adatbázis szerint a fő tevékenysége építkezési bontás - azonban 2009 augusztusa óta APEH-végrehajtás (az adóhatóság közben nevet változtatott, jelenleg Nemzeti Adó és Vámhivatalnak hívják) van érvényben.

Az NFÜ szerint a számvevőszéki ellenőrzés előtt helyszíni ellenőrzést végeztek a cégnél, ezen a Nok Trade Kft. tulajdonosa nem jelent meg, illetve ekkor derült ki az is, hogy a cég hamis igazolást adott be arról, hogy nem tartozik az adóhatóságnak. Az ügyben a hamis igazolás kiadása miatt indult nyomozás - közölte az NFÜ.

Az Opten szerint a cég székhelye Velencén található a Templom közben, a megadott címhez nincs telefonszám bejelentve, holnapja sincs a cégnek. A cégnyilvántartás szerint a Nok Trade Kft. vezetője ukrajnai címmel rendelkezik, a cég másik tulajdonosa ugyancsak egy ukrán állampolgár. A kft. nem tartozik az ismertebb vállalkozások közé, nem találtuk nyomát az MTI archívumában, az interneten is cégközlönyös hivatkozásokban bukkan fel a neve.