Nem vonultak vissza a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület aktivistái Hajdúhadházról

Vágólapra másolva!
A belügyminiszter szerint befejezte a járőrözést a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházon, a polgárőr egyesület helyi vezetője viszont azt mondta, hogy most, este is kinn vannak.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor belügyminiszter egy sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy örömmel számolhat be arról, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházon befejezte a járőrözést. A belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon".

Boda Lajos, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy most, este is kinn vannak aktivistáik, és csütörtökön is ott lesznek.

Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő az [origo]-nak elmondta, hogy ha meglátják a rendőrök a polgárőröket, akkor igazoltatják őket, és felolvasnak nekik egy szöveget, amelyben nem kívánatosnak minősítik a jelenlétüket. Amikor meghallották, hogy a rendőrség intézkedni fog, akkor visszahívták embereiket, de később, amikor megtudták, hogy miről van szó, akkor újra kimentek az utcára. Rubi Gergely úgy fogalmazott, hogy "Pintér Sándor blöffölni próbált, de nem jött be".

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a járőrözést Hajdúhadház mellett kiterjesztette a két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is - tudta meg a helyszínen az MTI tudósítója.

Csáfordi Dénes, Hajdúhadház fideszes polgármestere hisztériakeltésnek minősítette a jobbikos egyesület akcióját, amely - mint mondta - nem szolgálja a település érdekeit, sőt a közbiztonságban is új problémákat generál. Szavai szerint a 14 ezres városban, ahol nagyszámú roma lakosság él, kétezren vannak munka nélkül, így elsődleges feladatuknak tekintik a foglalkoztatás bővítését.

Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán a település elhagyására szólította fel a járőrözőket. A politikus sajtótájékoztatón szándékos provokációnak nevezte a gárdaegyenruhások járőrözését, ami szerinte nem szolgálja a város érdekeit.

Alföldi Lakatos Gábor, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a Jobbik politikai céljaira használja fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet. Hozzátette: elégedettek a helyi rendőrség munkájával, szeretnének roma rendőröket is a testületbe, és minél több munkahelyet Hajdúhadházon.

Tóth Attila, az Országos Polgárőr Szövetség hajdú-bihari elnöke szerdán az MTI-nek elmondta: beadvánnyal fordult az ügyészséghez, kérve, hogy vizsgálják meg, jogszerűen működik-e a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda pedig a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását kezdeményezi a Békés megyei főügyésznél.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt pénteken Budapesten arról beszélt: a magyar kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület kedden kezdte a járőrözést Hajdúhadházon, és akkor azt mondták, hogy kéthetesre tervezik az akciót.