Az érkező rendőrök miatt "jutalompihenőt" kaptak a Hajdúhadházon járőrözők

2011.04.14. 0:02

Mivel rendőri erők indultak Hajdúhadházra, "okafogyottá vált" az éjszakai járőrözés a Jobbik országgyűlési képviselője szerint, aki elmondta, hogy tizenkét órás pihenőt kaptak a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőröző tagjai. Korábban azt mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nyilatkozata blöff volt, ezért az utcán maradnak.

Rubi Gergely jobbikos képviselő szerda este újságírók jelenlétében jelezte a városi rendőrkapitányságon, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület fél tizenegytől másnap délelőtt fél tizenegyig nem járőrözik Hajdúhadházon, "jutalompihenőt" kapnak a polgárőrök, akik - mint mondta - két helyi bázisukon pihennek.

Miután Pintér Sándor belügyminiszter szerdán korábban azt közölte, hogy az egyesület befejezte a járőrözést, Rubi az [origo]-nak azt mondta, hogy a miniszter "blöffölni próbált, de nem jött be". Szerinte amikor megtudták, hogy a rendőrség intézkedni fog, visszahívták az embereiket, de később, amikor megtudták, hogy miről van szó, akkor újra kimentek az utcára.

Rubi Gergely elmondása szerint csütörtök délelőtt folytatják a járőrözést, s meglátogatja az egyesület tagjait Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

A politikus szerint azért kapnak pihenőt a járőrözők, mert információja szerint komoly rendőri erők indultak el a fővárosból és a környékről Hajdúhadházra, ezért éjszakára "okafogyottá válik", hogy az utcán legyenek. A megyei rendőrségi szóvivő nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

"Ez volt a célunk, hogy sok rendőr legyen, s biztosítsa a közbiztonságot, ami most teljesül, ezért pihenhetünk egy kicsit" - mondta.

Hajdúhadházon a készenléti rendőrök helyi parancsnoka arra a kérdésre, hogy a rendőri erők miként kívánnak érvényt szerezni a belügyminiszteri közlésnek, a hajdúhadházi rendőrkapitányhoz irányította az újságírókat, aki szerint viszont a megyei rendőrségi szóvivő az illetékes az ügyben. Utóbbi nem kívánt nyilatkozni.

Rubi Gergely az MTI-nek elmondta: hatóránként a "szolgálati vezénylést" jelzi a városi rendőrkapitánynak, vagyis "együttműködnek" a rendőrséggel, így pontosan tudják, hogy adott időszakban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hány tagja teljesít járőrszolgálatot.

A jobbikos politikus szerint a belügyminiszter bejelentésének "nincs jogi háttere", így "természetesen folytatták" a járőrözést szerda este, erről tájékoztatták is a helyi rendőrséget - tette hozzá, megjegyezve: "felháborítónak tartja", hogy Pintér Sándor "el akarja zavarni" az egyesület tagjait Hajdúhadházról, holott közülük negyvenen helyi lakosok.

Miközben Rubi Gergely a helyi rendőrkapitányság épülete előtt nyilatkozott, megérkezett Lakatos László hajdúhadházi cigány vajda is, aki kijelentette: örül az egyesület jelenlétének, azóta nyugodtabban alszanak a településen. Azt mondta, semmilyen atrocitás nem történt, nem retteg Hajdúhadház, kevesebb lenne bűncselekmény, ha folyamatos lenne a járőrözés.