Bajnait is kihallgatták a moszkvai ingatlanügyben

Bajnai Gordon miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az Országház Delegációs termében
Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon korábbi miniszterelnököt is kihallgatta csütörtökön az ügyészség a moszkvai kereskedelmi képviselet eladása miatt - közölte Bajnai titkársága. Bajnait arról a 2008. júniusi kormányülésről kérdezték, amelyen szóba került az épület eladása, Bajnai ekkor gazdasági miniszter volt a Gyurcsány-kormányban. A Hír Tv szerint csütörtökön tanúként hallgatták ki az ügyben Hiller István korábbi oktatási és Szekeres Imre korábbi honvédelmi minisztert is.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután a Központi Nyomozó Főügyészség meghallgatta Bajnai Gordon korábbi miniszterelnököt a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásával összefüggésben - olvasható Bajnai titkárságának közleményében.

A főügyészség azért kérte fel tanúként Bajnai Gordont, mert 2008-ban, még gazdasági és fejlesztési miniszterként részt vett egy Dobogókőn tartott kihelyezett kormányülésen, ahol tájékoztatás hangzott el a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásáról.

Az orosz kormánynegyed közelében fekvő 17 ezer négyzetméteres épület eladását a magyar kormány 2005 novemberében kezdte előkészíteni. A kormány évekkel később, 2008 márciusában kötötte meg az adásvételi szerződést a luxemburgi bejegyzésű Diamond Airrel. A vevő erre hivatkozva átutalta a 4 milliárd forintos vételárat.

Az ügyészség gyanúja szerint azonban az adásvételi szerződést szabálytalanul kötötték meg, azt ugyanis nem előzte meg pályáztatás. A második, 2008 novemberében megkötött szerződést már megelőzte egy zártkörű pályázat, amelyet a korábbi vevő nyert meg. Az ügyészség gyanúja szerint, ha szabályosan adták volna el az ingatlant, akkor legalább 6 milliárd forinttal többért lehetett volna értékesíteni az épületet.

Bár az ügyészség 2009 novembere óta nyomoz, nagyobb érdeklődés kíséri az ügyet azóta, hogy február 8-án az ügyészség őrizetbe vette Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi vezérigazgatóját, Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövetet és Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium korábbi államtitkárát. Néhány nappal később a bíróság elrendelte mindhárom gyanúsított szabadon engedését, de az eljárás folytatódik ellenük.

A Hír Tv csütörtökön azt közölte, hogy Hiller István korábbi oktatási és Szekeres Imre korábbi honvédelmi minisztert is meghallgatták. Hiller István az ügyészségről távozóban a Hír Tv-nek azt mondta: nem emlékszik az előterjesztőre, és csak az egyéb témák között volt szó 2008-ban a dobogókői kormányülésen a moszkvai magyar kirendeltség eladásáról.

Februárban tanúként hallgatták meg az ügyben Göncz Kinga korábbi külügyminisztert, a múlt héten pedig Kiss Péter korábbi kancelláriaminisztert, Iváncsik Imre egykori, titkosszolgálatokért felelős államtitkárt, valamint Ficsor Ádámot, Gyurcsány Ferenc korábbi kabinetfőnökét hallgatták ki tanúként.

A Gyurcsány-kormány tagjait az ügyészség arról a 2008. június 10-11-én Dobogókőn tartott kormányülésről kérdezi, amelyre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hívta fel a figyelmet. A kormányülés emlékeztetőjében ez olvasható: "a moszkvai kereskedelmi kirendeltségnek az állami vagyonkörből való kikerülése lezárult, továbbá a kormány felhívta a külügyminisztert, hogy a pénzügyminiszterrel együttműködve gondoskodjon az állami vagyonról szóló 2007. évi törvényben előírt iratok beszerzéséről". Ez az ügyészség és a Kehi szerint azt jelenti, hogy az épületet eladták, és a kormány felkéri a két minisztert, hogy utólag papírozzák le az ügyet, vagyis szerezzék be a szükséges iratokat.

Hiller István az ügyészségről távozóban csütörtökön a Hír Tv-nek azt mondta: nem emlékszik az előterjesztőre, és csak az egyéb témák között volt szó a dobogókői kormányülésen a moszkvai magyar kirendeltség eladásáról. Szekeres Imre azt mondta: nem volt végig jelen az ülésén, csak az arról készült emlékeztetőt kapta meg. Hozzátette: az áron aluli értékesítésről nem volt tudomása, a meghallgatásra is védő nélkül érkezett, mert mint fogalmazott, nincs szüksége védelemre.