Blikk: Elveszíthetik a korkedvezményes nyugdíjukat a politikusok

parlament, országgyűlés, ülésterem, Lázár János
Vágólapra másolva!
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan, hogy a polgármesterek és a képviselők az átlagos munkavállalóhoz képest korábban vonulhatnak nyugdíjba - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési képviselők 2009-ben olyan javaslatokat fogadtak el, amelyek biztosítják, hogy az átlagdolgozóknál öt évvel korábban mehetnek nyugdíjba. A jogszabály kimondja, ha a parlamentből kiszoruló politikus, a választásokat követő ötödik év végéig eléri a nyugdíjkorhatárt, vissza is vonulhat. Polgármesterek esetében a törvény még megengedőbb - emlékeztet a Blikk.

A kormánypártok nem csak a rendvédelmi testületetek tagjaira vonatkozóan szüntetnék meg a korkedvezményt, hanem a törvényhozókra, polgármesterekre is - írja a csütörtöki Blikk. A lapnak Lázár János fideszes frakcióvezető azt mondta, hogy "fel kell számolni a jogosulatlan kedvezményeket", ami érinteni fogja a polgármestereket és az országgyűlési képviselőket is. "Elfogadhatatlan, hogy az átlagos munkavállalóhoz képest a települések vezetői 3-5, de akár 7 évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba, míg a képviselőknek öt évvel kell kevesebbet dolgozniuk" - tette hozzá.

A napilap szerint a 2014-es választások után a képviselők életkorát nézve 56-an lehetnének jogosultak a kedvezményes nyugdíjra. Sokan csak néhány hónapot nyernének, de három tucat képviselő több évet is - írják.

A korkedvezménnyel élő Filló Pál, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő a lapnak elmondta, hogy "megalázó lett volna" neki 60 évesen munka nélkül maradni, aki korábban 25 évig volt az országgyűlés tagja. "Vissza sem tudtam volna menni a volt munkahelyemre, mert megszűnt"- tette hozzá.