Illés Zoltán: Nincs napirenden a védett madarak vadászatának engedélyezése

Vágólapra másolva!
A környezetügyért felelős államtitkár a Bird Life International madár- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezet Budapesten tartott éves szakmai fórumán hangsúlyozta, hogy a védett madarak illegális vadászatának visszaszorítására és megakadályozására minden lehetséges eszközt igénybe fognak venni.
Vágólapra másolva!

Nincs napirenden a védett madarak vadászatának engedélyezése - jelentette ki Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy nemzetközi szakmai konferencia megnyitóján.

A Bird Life International, amely a világ madár- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteit fogja össze, Budapesten tartja éves szakmai fórumát Magyarország uniós elnöksége jegyében. A civil szervezetek minden évben egy nemzetközi szakmai konferencián osztják meg egymással tapasztalataikat és készülnek fel a következő időszak teendőire.

A környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a védett madarak illegális vadászatának visszaszorítására és megakadályozására minden lehetséges eszközt igénybe fognak venni. Illés Zoltán emlékeztetett egy nagy port felvert esetre is a szakmai konferencián, amikor a 2000-es évek elején egy dél-európai országból származó vadászcsoport illegális vadászott védett madarakra Magyarországon.

A védett madarak vadászhatóságának kérdése múlt pénteken merült fel, amikor a Hírszerző megírta, hogy Semjén Zsolt kormányfő-helyettes - aki egyben a kisebbik kormánypárt, a KDNP elnöke is - januári levelében több védett madár- és emlősfaj vadászhatóvá tételét kérte a vidékfejlesztési minisztertől. Semjén a levél szerint az erdei szalonka, a nyári és kanadai lúd, a barátréce, a menyét és a nyuszt vadászhatóvá tételét javasolta. Az erdei szalonka vadászatának visszaállítását nemzeti sajátosságokra, valamint arra hivatkozva vetette fel, hogy az évente elejtett kétezer darab szalonka nem befolyásolja az európai állomány létszámát.

Kormánypárti képviselők közül is többen tiltakozással fogadták Semjén Zsolt javaslatát. Egy fideszes képviselő szerint visszatetsző, hogy egy befolyásos politikus a saját ügye érdekében lobbizik, bár úgy tűnik, Semjén nem ér célt a próbálkozásával.

Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta: jelenleg Magyarországon évente összességében 1,0-1,5 milliárd forintot lehet madárvédelemre költeni különféle forrásokból. Az egyesület maga mintegy 400 millió forintból gazdálkodik évente.

Magyarország a madárvédelem területén a régióban vezető szerepet tölt be, tapasztalatait ugyanis a környező országokban is hasznosítják - mondta el, példaként említve a ragadozó madarak védelmét. Az egyesületnek jelenleg mintegy 10 ezer tagja van.Az egyesület feladatai között prioritást élvez a madárfajok és az élőhelyek védelme, továbbá a mezőgazdaság és a természetvédelem jó kapcsolatának kialakítása, valamint az emberek erőteljesebb bevonása a természet- és madárvédelmi tevékenységbe - húzta alá Halmos Gergő.

Angelo Caserta, a Bird Life International európai igazgatója beszámolt arról, hogy a mostani tanácskozáson megvitatják annak az új stratégiának az elemeit, amelynek célja, hogy megállítsa a különböző fajok kipusztulását, fokozottan védje az élőhelyeket, és az emberekben szimpátiát keltsen a természetvédelem iránt.

Ennek érdekében az Európai Unióban a most kialakuló új agrár- és halászati politikába szeretnék beilleszteni a természetvédelmi szempontokat, kiemelten a madarak védelmét. Emellett kidolgoznak egy biológiai sokszínűséget - biodiverzitást - biztosító stratégiát, és szeretnék elérni, hogy a természetvédelem megfelelő finanszírozást kapjon.