Felfüggesztettet kaptak a Révész Máriusz megverésével vádolt rendőrök

Vágólapra másolva!
Révész Máriusz szerint véletlenszerűen vitte el a balhét az a két rendőr, akit 2006-os bántalmazásával összefüggésbe hoztak. A két rendőr a bíróság csütörtöki ítélete szerint felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő 2006 októberében történt bántalmazásával összefüggésbe hozott két rendőrt csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla. Mindkettőjüket egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A bíró hangsúlyozta: nem az említett rendőrök voltak a bántalmazók, de hivatásbeli kötelezettségük lett volna a képviselő segítségére sietni. Egyikük látta, a másik tudta, mi történt, mégsem intézkedtek. A másodfokú ítélet ellen - mivel az különbözött az első fokon kiszabottól - a vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be.

Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő a döntés után azt mondta, ellentétes érzelmek vannak benne a döntést követően, "kicsit rosszízű" számára az ítélet, mert nem azokat a rendőröket ítélték el, akik 2006-ban valóban megverték. Révész Máriusz elmondta, hogy a bírósági tárgyalások során egyértelműen kiderült, hogy rendőrök verték meg, holott erre nem volt okuk. A rendőrök ezzel bűncselekményt követtek el, és az is egyértelmű volt, hogy nagyon sok rendőr, akit az ügyben tanúként idéztek be, a bírósági tárgyalásokon nem mondott igazat, "azaz hamisan tanúzott" - tette hozzá. Mint mondta, volt két rendőr, akiket az ügyészségnek különböző okok miatt sikerült beazonosítania.

Felidézte: 2006. október 23-án a rendőrök döntő többsége mindenféle azonosítójel nélkül teljesített szolgálatot az utcán. A két rendőrt azért sikerült a hatóságoknak azonosítaniuk, mert az egyik rövid ujjú felszerelésben volt, a másikat pedig azért, mert vallomásában arról beszélt, hogy "egy civil ruhás embert kísért hátra".

Révész Máriusz hozzátette: ezt a két rendőrt ítélte el a bíróság, mivel egyikük látta, a másik pedig tudta, hogyan verték őt meg. A politikus szerint azonban e két rendőr környezetében álló 20-30 rendőr ugyanolyan felelősséggel bír, mint ez a két rendőr, de "a kollegialitás működött". A politikus arról is beszélt, hogy a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban "nem lefelé, hanem felfelé kell keresni a felelősöket". Hangsúlyozta: úgy véli, sokkal nagyobb azoknak a felelőssége, akik az akkori helyzetet előidézték az országban, továbbá azoké, akik több ezer rendőrt vezényeltek ki az utcára azonosítójel nélkül. Megnevezte Bene László akkori országos rendőrfőkapitányt és Gergényi Péter akkori budapesti rendőrfőkapitányt is.