"Nem lesz bocsánat" - az új alkotmány ellen tüntetett Gyurcsány és a Charta

Vágólapra másolva!
Körülbelül háromezer ember gyűlt össze szombaton délután Budapesten Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Charta hívására, hogy az alkotmányozás ellen tüntessenek. A volt miniszterelnök bírálta a kormány és Orbán Viktor politikáját, és közölte, nem bánná, ha egy új párt alakulna az általa demokratikusnak nevezett oldalon.
Vágólapra másolva!

"Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy elárulták a köztársaságot" - mondta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök szombaton délután a Demokratikus Charta demonstrációján, amelyet a készülő alaptörvény ellen, "a köztársaság védelmében" hirdettek meg. Gyurcsány tizenkétszer mondta azt, hogy vádolja a kormányt és Orbán Viktort. Többek között azzal, hogy politikai célokra használják az ügyészséget, megfélemlítik a bíróságokat, és egyeduralomra törnek.

Beszédében Gyurcsány három feladatot határozott meg az általa demokratikusnak nevezett erőknek. Az első a demokratikus ellenzék megszervezése, amelyhez Gyurcsány szerint mindkét pártnak (bár sem az MSZP, sem a LMP nevét nem mondta ki) változnia kell, hogy képes legyen befogadni minden demokratikusan gondolkozó személyt és erőt. A volt miniszterelnök szerint nyitni kell a civil kezdeményezések felé, amivel valószínűleg Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű csoportra gondolt. Gyurcsány közölte, egyáltalán nem bánná, ha új párt szerveződne. Orbán mondását átalakítva úgy fogalmazott: "Egy a tábor, de több a zászló."

A második feladatnak Gyurcsány azt nevezte, hogy az ellenzék kidolgozza a "nyugatos, polgári" Magyarország programját és széles körben megismertesse azt a választókkal, és megmutassák, hogy nem zsákbamacskát árulnak. A harmadik célkitűzés lenne maga a kormányváltás, de Gyurcsány szerint a lépések sorrendje nem felcserélhető, a váltásig sok idő van hátra, és sokat kell addig dolgozni.

A volt a kormányfő azt mondta: a demokratikus oldalnak megértőnek kell lennie a fideszes választókkal, nem szabad ellenségnek tekinteni őket. Gyurcsány közölte, hogy azok számára azonban, akik önként szolgálták ki Orbán rendszerét, "nem lesz bocsánat". Példaként a szerinte politikai megrendeléseket teljesítő ügyészeket, újságírókat, nagyköveteket említette.

Transzparensek, Népszava-osztás a tüntetésen

Szombat délután három órára az [origo] tudósítója szerint körülbelül háromezer ember gyűlt össze a Batthyány-örökmécsesnél, hogy részt vegyenek a Magyar Demokratikus Charta tüntetésén. Az alkotmányozás ellen meghirdetett demonstrációra Gyurcsány Ferenc a Facebookon videóüzenetben azzal invitálta az embereket, hogy meg kell küzdeni a kormánnyal, amely el akarja venni a köztársaság nevét, és rá akarja erőltetni a saját akaratát az országra.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!


A téren a Bethlen utca sarkánál színpadot állítottak fel, ezen is felirat hirdeti, hogy "veszélyben a köztársaság", valamint hogy a tüntetés "Magyarországért, a Köztársaságért" szól. Tudósítónk a tüntetés kezdetéről azt jelentette, hogy főleg idősek gyülekeztek a téren, akiknek Népszavát osztogattak és a Klubrádiót hirdették a szervezők. "Viktor, hagyd el a házat most, Csepel kiszavazott" - áll egy transzaperensen, néhány másikon pedig trágár szavakkal illetik a miniszterelnököt.

A téren két helyen is adományokat gyűjtenek tudósítónk szerint: a Demokratikus Koalíció asztalánál meg lehet venni Gyurcsány Ferenc könyvét is, a Charta standján pedig Debreczeni József Orbán-könyvét árulják. A színpadon Vágó István a műsorvezető. A tévés tudósítónk szerint azt mondta, hogy a Tv2 valószínűleg azért bontott vele szerződést, mert nem akarták, hogy a nyilvánosság előtt szerepeljen, de ez "nem jött össze".

Vitányi Iván, Heller Ágnes és Konrád György videóüzenete után Iványi Gábor metodista lelkész beszélt, aki emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt a Batthyány-örökmécsestől vitték el Orbán Viktort, aki akkor még demokrata volt. Iványi azt mondta, ő még mindig bízik "a demokrata Orbán feltámadásában". Mások mellett felszólalt a rendezvényen Bauer Tamás korábbi SZDSZ-es képviselő és Kerék-Bárczi Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője is.

Gyurcsány a rendezvény elején tudósítónk szerint a színpad melletti korlátnál beszélgetett az emberekkel, és autogrammot is osztogatott. Egy osztrák, huszas éveiben járó férfi az [origo] érdeklődésére azt mondta: megkérdezte Gyurcsánytól, hogy meddig kell még várni Orbán leváltására. A fiatalember szerint szerint Gyurcsány azt válaszolta neki, hogy most még nem lehet megtenni, meg kell várni 2014-et.