Szabadlábon a Hajdúhadházon őrizetbe vett járőrözők

Vágólapra másolva!
A Debreceni Városi Bíróság megszüntette a garázdaság miatt indított eljárást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt, Hajdúhadházon őrizetbe vett tagja ellen, a döntés nem jogerős. Az öt férfit szabadon engedték. A rendőrség nem ért egyet a bíróság döntésével, ezért fellebbezett.
Vágólapra másolva!

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai a hét eleje óta járőröznek Hajdúhadházon, mint mondták: A közbiztonság javítása, a bűncselekmények megelőzése érdekében. Öt tagjukat péntek este a város főterén vették őrizetbe a rendőrök.

Az öt férfi szombaton állt bíróság elé, mert a rendőrség indítványozta az előzetes letartóztatásukat. A tárgyaláson megjelent Hunyadi Gábor, a Jobbik jogi osztályának vezetője és Gyüre Csaba, a párt országgyűlési képviselője. A rendőrség képviselője elmondta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai egységesített fekete formaruhában járőröztek Hajdúhadházon, amivel riadalmat, megbotránkozást keltettek a helyi lakosságban. A Debreceni Városi Bíróság úgy döntött, hogy nem minősül szabálysértésnek, amit a férfiak tettek, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezte őket. A rendőség képviselője fellebbezett a határozat ellen, ezért az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság hoz jogerős ítéletet.

A Belügyminisztérium szombaton, nem sokkal négy 16 óra után közölte, hogy fenntartja álláspontját, azaz a Hajdúhadházon járőrözőszervezet tagjai szabálysértést, pontosabban garázdaságot követtek el. "A fekete egyenruhában, provokatívan fellépő emberek félelmet keltenek a helyi cigányságban, amely egy jogállamban elfogadhatatlan" - áll a közleményben, amely szerint a rendőrség nem ért egyet a bíróság döntésével, ezért fellebbezett.

A rendőrség szerint nyugalom uralkodik a településen

Rubi Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja korábban az [origo]-nak azt állította, hogy az őrizetbe vettek nem polgárőrök, hanem aláírást gyűjtő civilek voltak, mivel nem volt rajtuk "polgárőr" felirat. A képviselő pénteken azt mondta, hogy a településen vasárnap éjfélig fognak járőrözni, vagyis szerinte nem igaz a rendőrség korábbi közleménye, amely szerint a járőrözés abbamaradt. "Pintérnek fogalma nincs, hogy mi történik Hajdúhadházon" - mondta Rubi Gergely, hozzátéve, hogy "minket nem tud visszatartani".

Pintér Sándor belügyminiszter szerdán már kijelentette, hogy nem engedi a járőrözést, a polgárőrök mégis visszatértek a településre. Rubi akkor azt állította, hogy a Belügyminisztérium átlépi hatáskörét, és hogy minisztert "nemkívánatos személynek" tartják, és felszólították a lemondásra.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szombat délután rend és nyugalom volt Hajdúhadházon. Kelemen Éva sajtószóvivő az [origo]-val azt közölte, hogy "a településen tartózkodó csoport a "járőrözést" tegnap óta megszüntette". Szombaton a rendőrök nem találkoztak a csoport tagjaival a településen. Hozzátette, hogy ha a rendőrség "ezt a tevékenységet ismételten észleli, a hatályos jogszabályok maradéktalan betartására fogja kötelezni a járőrözés résztvevőit és kezdeményezőit".