Lázár: Megdöbbentő, hogy Sólyom külföldről kritizálja az alkotmányt

Vágólapra másolva!
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője amiatt kritizálta Sólyom László volt köztársasági elnököt, mert külföldről fogalmazta meg bírálatát az új alkotmányról. Szerinte veszít a kritika hitelességéből, hogy Sólyom múlt pénteken egy német lapban fogalmazta meg, miért tartja visszalépésnek az új alkotmányt.
Vágólapra másolva!

Egészen megdöbbentő és sajátos, hogy külföldi sajtóorgánumból kellett megismerni a volt államfő kritikáját - fogalmazott Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki Sólyom László korábbi köztársasági elnök hétfőn megjelent kritikájára reagált.

Lázár szerint a bírálatot nagy tisztelettel fogadták, megfontolták, de véleménye szerint nem interjúrészletekben kell a volt köztársasági elnöknek, a nemzeti egység korábbi szimbólumának közölnie az álláspontját.

"Sokat elvesz a kritika erejéből, a kritika hitelességéből, hogy ha valaki külföldön szidja a hazáját vagy a hazájának egy részét, mert hát azért néhányan ránk is szavaztak" - mondta Lázár, aki szerint a nemzet egységének korábbi megtestesítőjétől elvárható lett volna, hogy először Magyarországon ismertesse az álláspontját.

Sólyom László a német Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki számában fogalmazott meg kritikát az alkotmányozásról. A volt köztársasági elnök azonban a Heti Válasznak is adott interjút, amelynek részleteit az MTI közölte. (Sólyom László ezek mellett többször is megfogalmazta kritkáját az alkotmányozásról, például egy tavaly novemberi konferencián - erről itt tekintheti meg videóanyagunkat.)

Sólyom ebben arról beszélt, hogy szerinte "Magyarország az európai demokráciák között marad az új alkotmány hatálya alatt is", s több népszerű kritikát (például az abortuszra vagy a homoszexuálisok jogaira vonatkozókat) "nevetséges próbálkozásoknak" minősítette. Emellett azonban szerinte valódi bajok is vannak az új alkotmánnyal, amelyek a mérleget "menthetetlenül negatívra fordítják". Erről bővebben itt olvashat.

A Fidesz frakcióvezetője szerint minden magyar büszke lehet az országgyűlésben hétfőn elfogadott új alkotmányra, amely 2012. január 1-jén lép hatályba. A politikus kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy minden magyar választópolgárnak meg kell kapnia az alkotmány teljes szövegét. Az európai szokásokat tiszteletben tartó alaptörvény született - hangsúlyozta Lázár János.

Lázár János szólt arról is, hogy szeretnék, ha az MSZP és az LMP visszatérne a parlamenti munkába a sarkalatos törvények megalkotásánál, erről már jövő héten tájékozódni is fog.