Orbán "természetes" fogainak villanását is hiányolják fogorvosok

I. Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencia, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Több résztvevő Orbán Viktor fogsorát méltatta, a miniszterelnök pedig a magyar fogászati turizmus sikereiről beszélt elismeréssel egy csütörtöki konferencián. Orbán bevallotta, hogy inába száll a bátorsága, ha be kell ülnie egy fogorvos székébe, kétszáz fogorvossal farkasszemet nézni pedig még nagyobb kihívás. A résztvevők az [origo]-nak azt mondták, a magyar politikusokat meg kell tanítani mosolyogni, mert most mindenki rejtegeti a fogait.
Vágólapra másolva!

"Egy fogorvossal is nehéz dolog találkozni, ilyen sokkal meg végképp" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel az első Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencia megnyitóján. A miniszterelnök a gazdasági miniszterrel együtt bő kétszáz fogorvos, szájsebész és fogászati termékekkel foglalkozó kereskedő előtt beszélt, elárulta, hogy mi az amitől elszáll a bátorsága, és ígéretet tett arra, hogy a kormány támogatni fogja a magyar fogászati turizmust.

A csütörtöki konferencia apropója az Országos Fogászati Turizmus Fejlesztési Program bemutatása volt. A magyar fogászati turizmus ugyanis az utóbbi időben erős külföldi konkurenciát kapott. Többek között Lengyelországban és Csehországban is kormányzati támogatással fejlesztik a fogászati turizmust. "Az eddigi eredményeket a szakma érte el" - mondta a magyar ágazatról a konferencia egyik gazdasági szektorból érkezett résztvevője. Orbán azt ígérte, hogy a kormány támogatni fogja a fogásztati turizmus fejlesztését, mert az "méltó és jó befektetés", és egy megállapodást is aláírt erről a Szűcs Lászlóval, a program egyik alapítójával.

Szegényeket és gazdagokat is várnak a magyarok

Orbán azt mondta, meglepte, hogy a magyar fogászati turizmus piacvezető Európában. A miniszterelnök szerint "szenzációs", hogy az európai fogászati turizmus közel negyven százaléka Magyarországra irányul. Ez évente mintegy 60-70 milliárd forint bevételt hoz az országnak. A rendezvényen szintén részt vevő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy 2025-30-ból visszatekintve a fogászati turizmust azok között a "mintaprogramok" között fogják emlegetni, amelyek hozzásegítették Magyarországot ahhoz, hogy Európa "egyik legsikeresebb gyöngyszemévé" váljon.

"Volt egy világbajnok biliárdos is a betegeim között még 2007-ben. Nem titkolt szándékkal azt mondta, hogy Magyarországon fog spórolni" - mondta az [origo]-nak a konferencia egyik résztvevője, egy győri fogorvos, Róka Antal. A páciense állítólag azt mondta neki, tudja, hogy szép fogakat fog kapni, de ha hazamegy, "azt mondja minden haverjának, hogy Hollywoodban volt".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Orbán fogai sem mindig látszanak. További képekért kattintson a fotóra!

Róka szerint ugyanakkor volt olyan páciense is, akinek a fizetés is nehézséget okozott. "Alacsony iskolázottságúak is eljönnek, de tanárok és magasabb végzettségű pácienseink is vannak" - mondta a konferencia egy másik résztvevője.

Mitől fél a miniszterelnök?

"Nyilván nem egy tömésről van szó" - mondta Róka, aki szerint általában nagyobb kezelésekre jönnek külföldiek, és egy beteg akár több ezer eurós megtakarítást is el tud érni. "A lényeg az, hogy az anyagminőség ugyanolyan jó itt, mint kint, az orvosi honorárium viszont lényegesen kevesebb" - magyarázta. Orbán Viktor felszólalásáról a fogorvos annyit mondott, hogy "nyilvánvalóan fényt ad ennek az egésznek, de minket a konferencia szakmai része érdekel inkább".

Beszédének elején Orbán Viktor is bevallotta, hogy nem volt könnyű elfogadnia a meghívást. "Amikor egy fogorvossal találkozom, bátorság helyett félek" - mondta a miniszterelnök. "Még sokakban megvan a berögzült félelem" - mondta Orbán beszéde után a konferencia egyik résztvevője, de hozzátette, hogy ma már nem annyira "félelmetesek" a fogorvosok. "Most már olyan technikák vannak, hogy ha beül valaki a székbe az nem fog érezni semmit" - mondta.

A magyar politikusok keveset mosolyognak

"Természetes fogsora van" - mondta Orbánról egy szombathelyi fogorvos, Németh Györgyi, aki azt állította, hogy személyesen is ismeri a miniszterelnököt, ugyanis régebben maga is politikus volt. Egy másik fogorvos annyit tudott mondani Orbán fogsoráról, hogy "annyira nem szokott látszani". "Van akinél egyből látszik, hogy van foghiánya, nála ez abszolút nem áll fent" - tette hozzá.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre és nézzen még több fotót a konferenciáról!

Egy másik résztvevő szerint a magyar politikusokat meg kellene tanítani mosolyogni. Szerinte jellemző Kelet-Európára, hogy a választások előtt kikerülő plakátokon nem olyan a politikusok mosolya, mint például Amerikában. "Szép a kép, de mindenkinek zárva a szája, és nem lehet látni a fogait" - mondta.

A rendezvényen résztvevő vendégek közül az [origo] tudósítójának többen is biztatónak nevezték, hogy a miniszterelnök megjelent a rendezvényen. "Jó hogy a fogászati turizmust már a kormány is napirenden tartja" - mondta egy budapesti fogászat pénzügyeivel foglalkozó résztvevő. "Bízunk benne, hogy ebből lesz is valami, és nem csak egy hirtelen fellángolás" - tette hozzá. A konferencián az [origo] tudósítója több orvostanhallgatóval is találkozott, akik azt mondták, "reménykednek", hogy a most bemutatott fogászati turizmus programnak lesz előnye. "Ha már itthon tanultunk akkor szeretnénk az itthoni betegeket ellátni" - mondta egyikük, egy másik pedig hozzátette, hogy "akár egy külföldi pácienst is szeretettel várunk".