Wass Albertről és II. János Pálról is teret neveznének el a fővárosban

2011.04.21. 6:47

Jövő szerdán eldől, hogy Elvis Presley tér lesz-e a Margit híd budai hídfőjének közelében álló tér, Széll Kálmán tér lehet a Moszkva térből, a Köztársaság tér pedig II. János Pál nevét viselheti majd, de a tervek szerint teret neveznek el Wass Albert íróról is. A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán szavaz a főpolgármester javaslatcsomagjáról.

Huszonhat budapesti közterület kaphat új nevet a jövőben a főpolgármester előterjesztése szerint. Tarlós István a Fővárosi Közgyűlésnek egyebek mellett azt javasolja, hogy a Moszkva tér legyen ismét Széll Kálmán tér, a Margit híd budai hídfője közelében álló terület Elvis Presley nevét viselje, és a VIII. kerületi Köztársaság tér a boldoggá avatás előtt álló II. János Pál pápa emlékét őrizze. A kormánypárti többségű testület jövő szerdán dönthet a főpolgármester javaslatcsomagjáról - olvasható a Budapest.hu-n.

Közterületet nevezhetnek el az Aranycsapat elhunyt tagjairól, Hidegkuti Nándorról, Kocsis Sándorról és Zakariás Józsefről, Dalnoki Jenőről. Tarlós István arra is rámutatott, hogy az átnevezésekkel méltó emléket állíthatnak a mártíroknak is, köztük Bauer Sándornak, Esterházy Jánosnak és Mansfeld Péternek.

A főpolgármester jelezte: a magyar irodalom jeles képviselői emlékét is meg kívánják őrizni, így közterületet neveznek el Fáy Ferencről, Illyés Gyuláról, Romhányi Józsefről és Wass Albertről. A magyar színjátszás kiemelkedő alakjainak emlékét is megőrzik majd a budapesti utcák:  Sinkovits Imre, Domján Edit, valamint az operaénekes, Simándy József neve is felkerül majd a magyar főváros - várhatóan rövidesen újranyomott - térképeire.

  • A javaslatok szerint az I. kerületi Petermann bíró utca Nádor utca, a II. kerületi Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lehet.
  • A III. kerületben négy változtatás várható; Ságvári Endre helyett Sinkovits Imre, Nagybátonyi helyett Hidegkuti Nándor, Koltói Anna helyett Domján Edit nevét viselik majd az utcatáblák, továbbá a Harsány lejtő Kocsis Sándor út lehet.
  • A IV. kerületben egyetlen változtatás lesz, egy eddig névtelen teret Gróf Esterházy Jánosról neveznek majd el.
  • A VIII. kerületi Erdélyi utca Bauer Sándor, a Köztársaság tér pedig II. János Pál pápa nevét viselheti. Utóbbinak az ad aktualitást, hogy a lengyel pápa boldoggá avatása május 1-jén lesz Rómában.
  • A XV. kerületi Gyalu helyett Dalnoki Jenő, Szőcs Áron helyett Illyés Gyula nevét viselik az utcák, továbbá egy eddig névtelen utca Zala György emlékét őrizheti meg.
  • A XVI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky tér Tabódy Ida tér lesz, a XVII. kerületi Mónus Illés park dr. Kósa Árpád park lesz.
  • A XVII. kerületben már korábban szobrot állítottak Wass Albertnak, az íróról most ezt a névtelen teret nevezik el. A korábbi pápa mellett egy másik lengyel katolikus személy emlékét is megőrzi a magyar főváros; az 1984-ben mártírhalált halt lengyel katolikus pap, Popieluszko a XXI. kerületben kap utcát. A csepeli utca jelenleg Ságvári Endre nevét viseli.
  • Csepelen további három közterületet neveznek át; Bajáki Ferenc utca helyett Mansfeld Péter utca, Tanácsház utca helyett Károli Gáspár utca, valamint Áruház tér helyett Görgey Artúr tér szerepel majd a táblákon.
  • A XXII. kerületben öt utcát neveznek át. Sallai Imre helyett Rudnyánszky, Anger Jakab helyett Fáy Ferenc, Koltói Anna helyett Romhányi József, Zalka Máté helyett Simándy József, míg Andra János helyett Zakariás József neve áll majd az utcatáblákon.

A közgyűlés dönthet arról is, hogy a korábbi internetes szavazás eredményének megfelelően Elvis Presley parknak neveznek el egy, a Margit híd budai hídfője közelében fekvő, eddig névtelen területet. A főváros vezetése azonban egy másik helyszínt, a Ferenc körút és az Üllői út kereszteződését nevezné el Elvis Presley térnek.

A testület jövő szerdai ülésén várhatóan arról is dönt majd, hogy a Földrajzinév-bizottságnak azt javasolja, hogy a Lágymányosi hidat "a jeles magyar történelmi családról" Rákóczi hídnak nevezzék el. A közgyűlés előző ülésén már határozott arról, hogy az Akadémia előtt álló V. kerületi tér május 5-étől Roosevelt helyett Széchenyi István nevét viseli.

KAPCSOLÓDÓ CIKK