Hindu pap támadja a kormányt Gyöngyöspata miatt

Vágólapra másolva!
Szinte azonnal jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki a Gyöngyöspatáról elköltöző cigányok ügye, amelyről több külföldi lap és hírügynökség is beszámolt. Egy USA-ban élő hindu vallási vezető a magyar kormányt ostorozta, amiért szerinte nem figyel eléggé a romákra, brit és amerikai lapok pedig arról írtak, hogy a második világháború óta nem történt ilyesmi Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A gyöngyöspatai romák kitelepítése miatt bírálta a magyar kormányt pénteken egy amerikában élő hindu vallási vezető - írja a Daily India című, angol nyelvű indiai hírportál. A lap szerint a nevadai székhelyű Hinduizmus Egyetemes Társaságának (Universal Society of Hinduism) elnöke, Rajan Zed közleményben emelte fel a szavát az ellen, hogy Gyöngyöspatáról "a Vöröskeresztnek kellett kimenekítenie roma nőket és gyerekeket, hogy megmentsék őket a szélsőjobboldali polgárőröktől".

A hindu pap szerint az eset a magyar kormány kudarcát jelzi, amely "két különböző arcot mutat a világ felé". Miközben az EU-elnökség egyik legfontosabb célja egy európai romapolitika kidolgozása, a kormány a saját földjén nem figyel a cigányokra - idézte a pap véleményét az indiai újság. Rajan Zed felszólította az Európai Uniót, hogy avatkozzon be Magyarországon, és védje meg az itt élő roma kisebbséget.

"Nem lehet az amúgy is perifériára szorult és diszkriminált romákat hibáztatni Magyarország minden bajáért, Magyarországnak jobban magához kellene ölelnie a roma testvéreit"- mondta a hindu pap, aki a többi vallás vezetőit is arra szólította fel, hogy küzdjenek a romák felemelkedéséért. Rajan Zed egy kanadai portál, a Tolerance.ca szerint a közelmúltban többször is felemelte a hangját a romák érdekében, és az Európai Parlament vezetőivel is tárgyalt a hindu vallást érintő kérdésekről. Több internetes blogon azonban azzal vádolják, hogy saját magának alapította a hindu társaságot, amelynek elnökeként felhatalmazás nélkül próbál vallási vezetői tisztségben tetszelegni.

"A világháború óta először"

A pénteki gyöngyöspatai konfliktusról beszámoltak a nagy nemzetközi hírügynökségek és több külföldi lap is. A brit Telegraph arról írt, hogy a Magyar Vöröskereszt a második világháború óta először menekített civileket "az őket fenyegető félkatonai szervezetek elől". Ezt a fordulatot a Dpa német hírügynökségtől vette át az újság, ahogy több más lap is. A német Deutsche Welle azt írja, hogy a félelemkeltőnek nevezett csoport, a Véderő tagadja a provokációt, a cigányok viszont több védelmet szeretnének kapni a szélsőségesek ellen.

A Reuters azt emelte ki, hogy a romák a "szélsőjobboldali polgárőrök támadásától tartva menekültek el a faluból, láthatóan összekeverve a Gyöngyöspatán tábort szervező Véderőt a korábban itt járőröző Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel". A nemzetközi hírügynökség idézte Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetőjét, is, aki szerint a kormány keveset tett a roma családok megvédéséért. Horváth azt állította, hogy ezért kérték meg a Vöröskeresztet, és kértek segítséget a cigányok kimenekítéséhez.

Az International Business Times című amerikai lap azt is megemlíti, hogy a romák és a magyar társadalom többi része között időről időre felerősödik a konfliktus, de az utóbbi időben jelentősen megnőtt a cigányok elleni erőszak. Balog Zoltánra, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárra hivatkozva azt írja, hogy a felnőtt roma férfiak 85 százaléka munkanélküli. Magyarországon felnőtt egy teljes roma generáció anélkül, hogy bármit is tudna a munkáról - jegyzi meg a lap.