Megakadályozta a Véderő táborozását a rendőrség Gyöngyöspatán

Gyöngyöspata, Véderő mozgalom, kiképző tábor, kitelepített romák, Eszes Tamás a Véderő ideiglenes parancsnoka
Vágólapra másolva!
A rendőrség őrizetbe vette a kiképzésre készülő Véderő több tagját, köztük ideiglenes vezetőjét Gyöngyöspatán - jelentette tudósítónk a helyszínről. A rendőrök azt mondták, azért vitték el őket, mert öltözékük riadalmat és megbotránkozást kelt. Több helyi roma azt állította, hogy a Véderő meghirdetett kiképzése miatt hagyta el a települést több száz cigány pénteken. Késő délután a településre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter is.
Vágólapra másolva!

"Az alsógatyám belső fele is terepmintás, azt is megnézik?" - mondta egy férfi, amikor a rendőrök igazoltatták Gyöngyöspatán, a Véderő nevű szervezet által meghirdetett kiképző tábor helyszínének közelében. A férfi egyike volt azoknak, akik épp a tábor helyszínére igyekeztek. A rendőrök felszólították őket, hogy hagyják el a területet, és ezután elindultak vissza a parkolóba.

Előtte nem sokkal a rendőrök őrizetbe vették a Véderő öt tagját, köztük Eszes Tamást, aki délután még újságíróknak nyilatkozott. A rendőrök tudósítónknak azt mondták, azért vették őrizetbe a véderősöket, mert az egyenruha, amit viseltek, félelmet kelt. A rendőrök szerint garázdaságot követnek el azzal, hogy megbotránkozást és riadalmat kelt az öltözékük.

Amikor az egyenruhásokat a rendőrségi mikrobusz elvitte a faluból, a helyi romák hangosan tapsolni kezdtek. Nem sokkal később a helyek szerint további három egyenruhást állítottak elő a rendőrök: tudósítónk szerint azokat vitték be, akik tetőtől talpig katonai ruhákban voltak, akiknek pedig csak a nadrágja volt terepszínű, azokat mindössze figyelmeztetik.

A rendőrök felszólították az egyenruhásokat, hogy vegyék le az egyenruhát, de azok közölték, hogy nincs másik ruhájuk. "Vagy ebben visznek el, vagy hálózsákban" - mondta egyikük, majd hozzátette: "az lesz király, amikor majd a vadászokat meg a horgászokat is beviszok a terepszínű ruhájuk miatt.

Késő délután Gyöngyöspatára érkezett Pintér Sándor belügyminszter, aki hamarosan sajtótájékoztatót tart. A településről pénteken ideiglenesen elköltözött mintegy háromszáz roma, közülük többen azt állították, hogy a Véderő által meghirdetett tábor miatt. (A költözés ellentmondásos okairól részletek ebben a cikkünkben.)

Tudósítónk szerint a Véderő Gyöngyöspata határában egy domboldalon tervezte megtartani a tábort néhány romos ház és egy borospince közelében. Eszes Tamás, aki a Véderő korábbi vezetője volt, most pedig ideiglenes parancsnokként és a tábor vezetőjeként mutatkozott be tudósítónknak, azt mondta, hogy a terület az övé, megvásárolta, és a jövőben rendszeresen akar ott táborokat tartani. Eszes szerint ezekben a táborokban honvédelmi alapismereteket oktatnak, és ha nem lenne ez a hajcihő, ők "vidáman táborozó fiúk lennének, ha hagynák".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Rendőrök igazoltatják a Véderő táborának résztvevőit - Több képért kattintson a fotóra!

Eszes szerint a területet korábban a rendőrökkel együtt bejárták, és elmondták nekik, hogy mit fognak ott csinálni. A délután három órára meghirdetett kezdésre mintegy 15-en gyűltek össze, de Eszes azt mondta tudósítónknak, hogy a médiafelhajtás miatt sokan visszamondták a részvételt. Azt nem közölte, hogy hány embert várnak, mert szerinte ez egy nyílt tábor, nem kötötték regisztrációhoz.

Tudósítónk szerint a tábor területén két férfi épp a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület pólójában egy budit épített. A két férfi azt mondta, nem tagjai a Véderőnek, a táborban sem fognak részt venni, csak segíteni jöttek. "Egy csapatban vagyunk, mindketten a nemzeti oldalon állunk" - mondták a két szervezet kapcsolatáról. Eszes Tamás azt mondta tudósítónknak, hogy ők nem foglalkoznak a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel, és szabályzatuk tiltja a kettős tagságot is.

A tábor területe mellett egy önkormányzati telek fekszik, ahol a tervek szerint Eszesék - előzetes engedély alapján - két katonai sátrat szeretnének felállítani a tábor idejére. Pénteken délután három óra körül még várták a sátrakat, amelyeket Eszes tudomása szerint útközben, Gyöngyösnél egy közúti ellenőrzés során lefoglaltak a rendőrök. A Heves megyei kapitányságon az [origo] kérdésére azt mondták, hogy a térségben fokozott a közúti ellenőrzés, a szokásosnál több autót állítanak meg, de nincs információjuk arról, hogy munkatársaik sátrakat foglaltak volna le.

Gyöngyöspata pénteken tele volt rendőrökkel, amit egy helyi roma férfi tudósítónknak azzal magyarázott, hogy ez "védelem Gyöngyöspatának, mert jön a Véderő".

A Véderő felhívásában az szerepelt, hogy délután háromkor tartanak gyülekezőt a település szélén, de tudósítónk már egy óra előtt arról számolt be, hogy egy közeli domb tetején lehet látni piros sapkát és terepszínű ruhát viselő három-négy férfit. Ők a Véderőhöz tartoznak, korábban is ilyen öltözékben jártak a településen.

A domboldal a cigányok lakta településrész közelében van, mintegy 300-400 méterre Farkas János házától, akit több cigány a helyi vajdának nevezett. A domboldalra két út vezet, ezeket a rendőrök lezárták. Farkas tudósítónknak azt mondta, a kiköltöztetése azért volt szükség, mert a Véderő a cigányok házaihoz közel akar kiképzést tartani. Farkas közölte, hogy tudomása szerint politikusok nem érkeztek a településre.

Egy fiatal roma férfi arról beszélt munkatársunknak, hogy az anyja és testvérei elhagyták a települést, de ő úgy döntött, hogy marad, annak ellenére, hogy van benne félelem. "Igazából csak a tévében hallottam róluk" - mondta a férfi.