Nyugalom és sok rendőr van szombaton Gyöngyöspatán

Gyöngyöspata, helyi romák állnak az utcán
Vágólapra másolva!
Nyugalom van péntek délután óta Gyöngyöspatán, a rendőrség "fokozott jelenlétet" tart, de a Véderő táborából mindenki elvonult. A pénteken előállított nyolc véderős még szabálysértési őrizetben van, a bíróságnak három napja van, hogy döntsön a sorsukról.
Vágólapra másolva!

Péntek délután óta nem történt semmi Gyöngyöspatán, ami miatt intézkedniük kellett volna a rendőröknek, a faluban nyugalom van - mondta Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az [origo] kérdésre, de azt, hogy hány rendőr teljesít szolgálatot Gyöngyöspatán és környékén, nem tudta pontosan megmondani.

Pénteken gyakorlatilag eltűntek a faluból a roma gyerekek és asszonyok, akiket a Vöröskereszt szervezésében különböző táborokba utaztattak. A helyi cigányok azzal indokolták a távozásukat, hogy az elmúlt hetek feszültségei után péntekre tábort hirdetett a Véderő nevű szervezet Gyöngyöspatára.

A rendőrség pénteken délután a Véderő táborában nyolc embert előállított, ők azóta is szabálysértési őrizetben vannak. A bíróságnak 72 órán belül kell döntenie arról, hogy előzetes letartóztatásba kerülnek-e, de a szóvivő szerint egyelőre nem értesítették a rendőrséget a tárgyalás időpontjáról. A rendőrség pénteken a Véderő táborát nem számolta fel, az megnyithatott volna, de Soltész szombaton azt mondta, hogy a területet már mindenki elhagyta. (A táborról és a rendőrségi akcióról szóló helyszíni riportunk itt található.)

Az MTI helyszíni jelentése szerint a helyi roma közösség, a Hegyalja utca, vagyis a cigánysor, a közterületek takarításával és csinosításával töltötte az időt szombaton délelőtt.