Orbán szerint a családalapításhoz is bátorságot adhat az új alkotmány

Vágólapra másolva!
A magyar újjászületés legfontosabb dokumentumának és Európa legmodernebb alaptörvényének nevezi a húsvéti alkotmányt Orbán Viktor a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írásában. A miniszterelnök szerint az új alkotmány küldetése az, hogy visszaadja a nemzet önbecsülését és növelje az emberek erejét.
Vágólapra másolva!

Terjedelmes írásban foglalja össze az új alkotmány jelentőségét a miniszterelnök a szombati Magyar Nemzetben. A cikkben Orbán azt írja, hogy az elmúlt húsz év bebizonyította: csak az válhat erőssé, akinek van önbecsülése, így szerinte arra a kérdésre, hogy mi születhet újjá az alaptörvény által, a válasz az, hogy a magyarok nemzeti önbecsülése. Ez felszabadítja a vállalkozó kedvet, a munkakedvet, a szellemi energiákat, bátorságot ad a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz, nem a politika és nem a hivatalok erejét növeli, hanem a magyar emberekét - írja a miniszterelnök. Hangsúlyozza: mostantól alkotmányos védelem alatt állnak az ország legfőbb gazdasági érdekei, a közbiztonság és a családok életfeltételei.

Orbán mindezek alapján az elmúlt húsz év egyik legnagyobb magyar sikerének tartja az új alaptörvény elkészítését és elfogadását. "Az új alaptörvény egyszer s mindenkorra rázárja az ajtót a múltra, egy olyan világra, amelynek Magyarország és a magyarok nagy többsége ugyan vesztese lett, de azért számos haszonélvezője is volt. Ők érthető módon nem örülnek" - fogalmaz.

Utóbbiak közé sorolja a szocialistákat, akiknek kormányzása, hatalmi rendszere a "korlátlan hitelfelvételre épült", és a korábban kiváltságokat élvezőket. Orbán Viktor szerint van olyan politikai erő, amely azért tudott bekerülni a parlamentbe, mert az előző kormányok és az alkotmány gyengesége miatt elszabadult a bűnözés Magyarországon. Orbán Viktor már pénteken a Facebookra feltöltött húsvéti videoüzenetében is beszélt az alkotmány jelentőségéről, és ahogy abban, a szombaton megjelent cikkben is többször az "alkotmány" szót használja a parlament által elfogadott törvény címében szereplő "alaptörvény" helyett.

"Az ország döntött. Az új alaptörvény, az újjászületés dokumentuma szerint Magyarországon az emberek szava lesz az első, ők fogják megmondani, hogy merre és meddig" - összegzez cikkében a miniszterelnök.

Az április 18-án, a parlament által elfogadott új alaptörvényt várhatóan húsvéthétfőn írja alá Schmitt Pál köztársasági elnök. Az [origo] alkotmányozásról szóló összes cikkét itt olvashatja.