Kövér László, az országgyűlés elnöke szerint az új alkotmány nem ad garanciát sok dologra, azt az alaptörvény szellemében megalkotott jogszabályok adják meg. Kövér szerint az a demokrácia, amely létezett az elmúlt két évtizedben, az létezni fog a továbbiakban is.

Nem az új alkotmány ad majd garanciát sok dologra, hanem az alaptörvény szellemében és szövege alapján megalkotott jogszabályok - mondta vasárnap az MR1 - Kossuth Rádiónak Kövér László, az országgyűlés elnöke.

Kövér szerint az alkotmány keretet teremt, de ezt a keretet a törvényalkotóknak kell képességük, ambícióik, tehetségük szerint berendezni. Az a demokrácia, amely létezett az elmúlt két évtizedben, az létezni fog a továbbiakban is - ez az alaptörvény ezt erősíti meg, próbálja meg újjáalkotni - mondta a házelnök.

A magyar nemzet egységes, és ebből fakadóan a magyar kormánynak nem joga eldönteni, hogy érez-e felelősséget a határon túli magyarokért, hanem viselnie kell a hivatalából fakadó felelősséget - mondta a házelnök. Arra utalt, hogy az új alaptörvény szövege szerint Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarok sorsáért. A most még hatályos alkotmányban a "felelősséget érez" megfogalmazás szerepel.

Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én délben, a Sándor-palotában írja alá az Országgyűlés által egy héttel korábban elfogadott új alaptörvényt. Hétfőn este Budapesten, valamint nyolc vidéki helyszínen, illetve Kolozsváron is egy időben kezdődő gálaestekkel köszöntik az alkotmányt.