Pintért dicséri a gyöngyöspatai kitelepítés ötletgazdája

Gyöngyöspata, Véderő mozgalom, kiképző tábor, kitelepített romák, Pintér Sándor
Vágólapra másolva!
Egy húsz éve Magyarországon élő amerikai üzletember találta ki, hogy kitelepítságk a gyöngyöspatai romákat a falu mellett táborozó félkatonai szervezet miatt. Richard Field, az LMP bőkezű támogatója szerint a Fidesz-kormány is tehet arról, hogy szükség volt az akcióra, Pintér Sándor belügyminiszter azonban nagyon jól reagált a helyzetre - mondta a Népszabadságnak.
Vágólapra másolva!

"A körülmények indokolták a gyöngyöspatai romák kimenekítését" - nyilatkozta a Népszabadságnak a hétvégi "mentőakció" ötletgazdája, a Magyarországon élő amerikai üzletember, Richard Field. A férfi egyike volt azoknak, akik úgy döntöttek, ideiglenesen ki kell telepíteni a cigányokat Gyöngyöspatáról, mert ott a Véderő nevű félkatonai szervezet önvédelmi tábort indított.

Field a Népszabadságnak azt mondta, hogy nem tudja, mennyibe került a három napos kitelepítés, de szívesen megtéríti a költségeket a Magyar Vöröskeresztnek. Az amerikai származású üzletember nem először vállal nyilvános adakozást, tavaly 11 millió forinttal támogatta az LMP választási kampányát - írja a lap.

A közel 20 éve Magyarországon élő Field a romák kitelepítését azzal indokolta, hogy "vannak idők, amikor a felelős felnőtt embereknek kötelességük, hogy az óvatosság mezejére tévedjenek". Az üzletember szerint szó nincs arról, hogy a roma asszonyok és gyermekek kimenekítésével a Fideszt akarta politikailag kínos helyzetbe hozni, de azért mégis kritizálta a pártot a romák körül kialakult helyzet miatt. "Ha a Fidesz-kormány még márciusban betiltotta volna a Magyar Gárda utódszervezetét és más gyűlölet-csoportokat, akkor a múlt pénteki humanitárius akció sem vált volna szükségessé" - mondta.

Bár a roma felzárkóztatásért felelős államtitkár, Balog Zoltán hét végén "felfújt ügyről beszélt", az ötletgazda szerint nem igaz, hogy túlreagálták a gyöngyöspatai helyzetet. "Balog Zoltán jóakaratú ember, aki azonban nem ér fel a feladatig, hogy megvédje a magyarországi roma kisebbséget" - mondta a Népszabadságnak. "Megnézném, hogy reagálna Balog Zoltán, ha az ő hátsókertjében rendeznének katonai gyakorlatot" - tette hozzá.

Az üzletember ugyanakkor gratulált Pintér Sándor belügyminiszternek, aki pénteken elment Gyöngyöspatára, felkereste a cigánysort, és beszélt a helyiekkel. "Ha még több politikus és kormányzati ember tett volna így, látnák, hogy a romák is emberek, akiket nem lehet kollektívan felelőssé tenni néhány személy tetteiért" - mondta az üzletember.

A Népszabadaság szerint a 20 éve Magyarországon élő, magyarul is jól beszélő Field régóta együttműködik a Vöröskereszttel, és rendszeresen oszt élelmiszert a szegény családoknak. Az üzletember már egy tavaly márciusi interjúban is felszólalt a szélsőjobb ellen, a korábban Gyöngyöspatán járőröző Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet pedig a betiltott Magyar Gárda utódszervezetének tekinti.