A bíróság szerint nem követtek el szabálysértést azok, akiket a Véderő nevű szervezet gyöngyöspatai táborában vettek őrizetbe pénteken. A döntés nem jogerős, mert a rendőrség fellebbez.

Az Egri Városi Bíróság hétfőn megszüntette a garázdaság szabálysértés miatt indult eljárást azokkal szemben, akiket a Véderő gyöngyöspatai táborában vett őrizetbe a rendőrség pénteken. A rendőrség jogi képviselője fellebbezett a döntés ellen, ezért az nem jogerős. A nyolc, eljárás alá vont személy és védőik a határozatot tudomásul vették. Másodfokon a Heves Megyei Bíróság dönt az ügyben.

A rendőrség képviselője a tárgyaláson azzal érvelt, hogy a vádlottak a roma kisebbség lakóhelyének közelében, demonstratív, provokatív módon a Véderő mozgalom tagjaként, egységesnek látszó egyenruhában jelentek meg. Ezzel kirívóan közösségellenes módon riadalmat és félelmet keltettek a helyiekben, és ezzel garázdaságot követtek el.

A vádlottak közül hárman nyilatkoztak úgy, hogy a Véderő tagjai, illetve egyikük azt mondta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaként szimpatizál a szervezettel. Ugyanakkor valamennyien elutasították, hogy garázdaságot követtek el. Mindannyian azt mondták, hogy senkivel nem keveredtek szóváltásba a helyszínen, illetve semmi olyat nem tettek, ami félelmet kelthetett volna.

Eszes Tamás, a Véderő "megbízott parancsnoka" vallomásában hangsúlyozta, hogy a magánterületre meghirdetett, hon- és önvédelmi ismereteket oktató tábor megnyitása előtt egyeztettek és terepbejárást végeztek a rendőrséggel, a helyi önkormányzattal, sőt a kisebbség képviselőivel is. Ha bűncselekményre készültek volna, a rendőrség nem asszisztált volna ehhez - vélekedett. Szerinte ha ők riadalmat keltettek, akkor a szintén terepszínű ruhát viselő horgászok és vadászok is félelmet kelthetnek bárkiben. Olyan jogszabályt sem ismer, amely tiltaná, hogy magánterületen terepszínű ruhában jelenjen meg.

Lévai Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy a kirívó, közösségellenes magatartás megvalósításához nem elegendő a terepszínű ruha. Azt csak aktív módon, provokatív, kötekedő magatartással lehet megvalósítani. Márpedig arra utaló rendőri jelentés nem készült, miszerint "az eljárás alá vontak" bárkit is fenyegettek volna. A szabálysértési eljárás mellett a szabálysértési őrizetet is megszüntette a bíróság. Ez után a nyolc embert szabadlábra helyezték.

A belügyminiszter pénteken azt mondta, hogy azért állított elő a rendőrség nyolc embert, mert a férfiak riadalmat és félelmet keltettek a heyi lakosságban, ez pedig garázdaságnak minősül. A magát Véderőnek nevező szervezet katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg péntektől vasárnapig Gyöngyöspatára. Péntek reggel 276 roma nő és gyermek hagyta el a települést buszokkal. Erről részletesen itt olvashat. Az [origo] Gyöngyöspatán, a Véderő tagjaival, illetve a helyiekkel készült riportjáért pedig kattintson ide!