Közép-Európa legnagyobb úszódaruja két elsüllyedt uszályt emel ki kedden a Dunából. A járműveket a Margit híd felújításához kapcsolódó rekonstrukciós munkálatok során találták meg a búvárok.

Kedden délelőtt megkezdik a Margit híd felújítása során a Duna medrében talált két uszály kiemelését. A munkálatok várhatóan több órán át tartanak, de a híd forgalmát nem zavarják - közölte kedd reggel az Mh 2009 Konzorcium.

A közlemény szerint a 40 méter hosszú vízi járműveket a Margit-sziget és a budai rakpart között, a rekonstrukciós munkák - mederkotrás, roncsmentesítés - során találták a búvárok pár héttel ezelőtt. Az uszályokat felszínre emelésük előtt megtisztították, majd a víz alatt a híd középpilléréhez vontatták, hogy a kiemelés során ne akadályozzák a hajók közlekedését és a felújítási munkákat. A tisztítás és vontatás nagyjából három hétig tartott, emiatt átmenetileg a hajózás rendjét is meg kellett változtatni.

A vízi járművek kiemelését Közép-Európa legnagyobb úszódaruja végzi. A szerkezet 200 tonnát bír el, emelési magassága 45, emelési távolsága pedig 33 méter - írta Tóth Kata, a Margit híd rekonstrukciójának szóvivője. A kiemelés után 20 centiméterrel a vízszint fölött kiszivattyúzzák az uszályokból a vizet, majd hajókkal elszállítják őket, és lángvágóval feldarabolják - olvasható a közleményben.

Fotó: Mudra László [origo]
A további képekért kattintson a fotóra!

A roncsmentesítés során a búvárok találtak egy 25 méteres tartóelemet, mely valószínűleg akkor került a folyóba, amikor a híd a második világháború végén megsemmisült. A régészeti leletet az uszályok kiemelése után hozzák a felszínre.