"Szeretett volna valaki lenni" - a romagyilkosságok fő vádlottja a szeretője szemével

romagyilkosságok, cigányok elleni támadássorozat, bírósági tárgyalás, F.-né Ny. Éva, K. Árpád
Vágólapra másolva!
Képességeivel bármit elérhetne, de önfejű, szüksége van kontrollra, és imádja a húslevest - olvasható a romagyilkosságok elsőrendű vádlottjáról szeretőjének az [origo] birtokába jutott rendőrségi vallomásaiban. A nő szerint K. Árpád vágyott a normális életre, de egyik munkahelyére sem tudott beilleszkedni, a gyilkosságok másnapján pedig volt egy visszatérő kérése a nőhöz.
Vágólapra másolva!

1999 sorsdöntő év volt a romagyilkosságok elsőrendű vádlottja, K. Árpád életében. Ekkor változott meg a kapcsolata a testvérével, a per másodrendű vádlottjával, K. Istvánnal. Az eddig elhangzott vallomások alapján a K. testvérek kapcsolata kifejezetten rossz volt az 1990-es évek második felében, mert K. István elítélte, hogy a bátyja kipróbálta a marihuánát, emiatt meg is verte egyszer. 1999-ben azonban K. István életveszélyes sérüléseket szenvedett, miután megkéselte egy rendész, és ez fordulópontot jelentett a testvérek kapcsolatában, azóta szétválaszthatatlanok.

Az év másik meghatározó eseménye az volt K. Árpád életében, hogy a férfi összeismerkedett F.-né Ny. Évával. Megismerkedésük után viszonyt kezdtek, majd szakítottak, és üzlettársak lettek, később pedig a nő lett K. Árpád főnöke, és szeretői viszony alakult ki közöttük. Ny. Éva volt az üzletvezetője annak a szórakozóhelynek, ahol valamennyi vádlott dolgozott. A vádirat szerint a nő az egyik gyilkosság után segített is a vádlottaknak, akik elakadtak egy földúton. Ny. Éva az [origo] birtokába jutott rendőrségi vallomásaiban sokat beszél K. Árpádról, amelyben az elsőrendű vádlott számos érdekes vonását feltárja.

"Nagyon precíz, pipec kis ember volt"

"Kapcsolatom [ott kezdődött] Árpival, [hogy] 1999 márciusában nálam dolgozott, mint külsős az APEH-nél" - olvasható Ny. Éva vallomásában. A nő szerint K. Árpádnak ebben az időszakban nem volt semmi munkája, ezért is ment az adóhivatalhoz alkalmi munkásként. "Árpi ekkor füvezett" - tette hozzá.

K. Árpád nem sokáig maradt az APEH-nél, mert 2000-ben három évre kiment dolgozni Izraelbe. Ny. Éva szerint az volt a terve, hogy keres 2,5 millió forintot, és azt a nő megtakarításaival kiegészítve vesznek egy közös házat. "Izraelbe kábítószeres egyetemista haverjai hívták ki, mert azt mondták, mint zenész biztosan el tud helyezkedni" - olvasható Ny. Éva vallomásában. A Vörös-tengernél fekvő Eilatban autómosóként és egy búvárparkban is dolgozott.

A nő azt mondta, hogy öccse 2001 januárjában kiment meglátogatni K. Árpádot, aki teljesen megváltozott. "Alapból egy nagyon precíz, pipec kis ember volt, kint viszont állítólag több hetes mosatlan, szennyes ruha, kosz, gané volt körülötte, és nem is csinált semmit, csak ült, és nézett ki a fejéből" - állította. A nő szerint 2001-ben háromszor is meglátogatta: utolsó, szeptemberi kiutazása előtt azért ment ki a férfihoz, mert egyik barátja jelezte, "baj van". Állítása szerint ekkor "dőlt el a kapcsolatuk vége, mert hazajött". "Ha mellette áll egy nő, akkor ő stabil, mert mindig kell neki egy háttér, aki gondoskodik róla" - vallotta a nő, aki szerint K. Árpád társ nélkül nem annyira életképes.

"Ha utánaolvas, űrhajós lesz"

Utolsó látogatása után öt évig nem látta K. Árpádot. 2005-ben véletlenül futottak össze a debreceni APEH-iroda előtt. K. Árpád éppen egy nővel sétált, akit a mennyasszonyaként mutatott be Ny. Évának. "Árpi nekem azt mondta, hogy azért házasodott meg, mert csak így tud beilleszkedni a társadalomba és gyereket szeretne" - áll a vallomásban. Nem sokkal később stúdiót alakítottak ki közösen, majd K. Árpád több olyan helyen is hangtechnikusként dolgozott, ahol Ny. Éva volt az üzletvezető.

"Árpi nagyon ért a zenéhez, szerintem évekkel előbbre van, mint a mostani zenei stílusok. Árpi nagyon okos, olyan, hogyha eltervezi és utánaolvas, űrhajós lesz" - áll Ny. Éva vallomásában. Szerinte mindig "szeretett volna valaki lenni", de semmiben sem tudott kiemelkedő lenni, nem figyeltek fel rá. Erre példaként azt hozta fel, hogy egyszer alapítottak egy együttest, amellyel "minden rendben volt", de meghalt az énekesük.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ny. Éva K. Árpádra néz a bíróságon. A tárgyalásokon készült fotókat a képre kattintva nézheti meg.

A négy vádlottat foglalkoztató Perényi 1 (akkor még Orange Zenei Klub) nevű szórakozóhely üzemeltetését 2008 júliusában bízta rá a tulajdonos Ny. Évára. A nő szerint K. Árpád sokat segített a klub átalakításában, és ő lett a hangtechnikus is. Szerinte nagyon élvezte a munkát, és "emiatt vállalta be, hogy gyermekük lesz, mert már meglesz az anyagi biztonság". Ny. Éva a rendőrségnek azt mondta, hogy a Perényit azért kezdte el csinálni, hogy K. Árpádnak legyen hol dolgoznia. Szerinte K. Árpád annyira önfejű volt, hogy egyik munkahelyén sem tudott megmaradni. "Senkit nem viselt el, csak azért maradt meg itt is, mert én voltam a főnöke" - jelentette ki.

"Nyíltan beszédtéma volt a cigányellenesség"

Ny. Éva K. Istvánon keresztül ismerte meg a harmadrendű vádlottat, P. Zsoltot és a negyedrendűt, Cs. Istvánt is. Mindketten a Perényiben kaptak munkát. Ny. Éva szerint a vádlottakra célozva azt mondta, hogy "amikor együtt voltak és beszélgettek Árpiék, nyíltan beszédtéma volt a cigányellenesség, [...] négerek, indiaiak elleni gyűlölet". Amikor a K. testvérekkel volt a Magyar Gárda 2007-es avatásán, azt mondta, hogy mindketten csalódottak voltak, mert öregeknek és gyenge fizikumúaknak tartották a gárdistákat, bár a bíróságnak tett múlt heti vallomásában Ny. Éva azt mondta, csak K. István gondolta "játékkatonáknak" őket.

"Nekem túl szélsőségesek voltak a nézeteik, leginkább a Pistié" - mondta a K. testvérekről, bár egy későbbi rendőrségi vallomásában azt mondta K. Árpádról, hogy tőle "soha nem hallott ilyen rasszista dolgokat". Ny. Éva azt állította, hogy K. István csak annak a fejében dolgozhatott a Perényiben, ha mindig hosszú ujjú van rajta, mert tele van náci tetoválásokkal. A nő szerint K. István elől el kellett titkolnia, hogy "Árpi Izraelbe ment dolgozni, mert ez tiszta szégyen volt". K. István a második világháborúról azonban mindent tudott Ny. Éva szerint, makettezett, és versenyekre is járt.

Húsleves a gyilkosságok másnapján

Amikor a Perényiben dolgoztak együtt, Ny. Éva rengeteg időt töltött K. Árpáddal. Vallomása szerint az összes szabadságát, azaz évi 35 napot, plusz több betegállományban töltött napot is kirándulással vagy piknikezéssel töltöttek el kettesben. Bejárták az egész Északi-Középhegységet, többször voltak például Budapesten, Egerben, Nyíregyházán vagy Mezőtúron. Szinte hetente, kéthetente jártak kirándulni, amíg K. Árpád felesége nem lett terhes (gyerekük 2009 nyarán, nem sokkal K. Árpád elfogása előtt született meg).

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
K. Árpád és Ny. Éva. A tárgyalásokon készült fotókat a képre kattintva nézheti meg.

A kirándulásokon kívül is sok időt töltött együtt Ny. Éva és K. Árpád. A tanú szerint K. Árpád többször aludt nála, és öccsével rendszeresen feljártak internetezni és főzni Ny. Éva lakására. "Árpi gyakran rendelt a gépemen a Vateráról különféle termékeket, főleg katonai dolgokat" - vallotta a nő. Azt is mondta, hogy a gépéről leginkább a Kuruc.info hírportált nézték rendszeresen, főleg a cigánykérdéssel foglalkozó cikkeket. Emellett főleg a terrorizmusról és a katonaságról szóló cikkeket olvasták. "A terrorizmussal kapcsolatban főleg olyan cikkeket mutatott nekem Árpi, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy a terroristákat hogyan kapták el, ők hogyan bujkáltak" - mondta Ny. Éva.

A vallomásából az is kiderül, hogy a tiszalöki és a kislétai gyilkosság állítólagos elkövetése után K. Árpád milyen ételt kért Ny. Évától. A vádirat szerint a tiszalöki gyilkosság után beragadtak a sárba, ahonnan Ny. Éva segítségével jutottak ki. Már reggel volt, amikor visszaértek Debrecenbe, és K. Árpád kérte, hogy készítsen egy húslevest, majd lefeküdt aludni. Ny. Éva szerint az ezt követő, 2009. augusztusi, kislétai gyilkosság hajnalán is nagyon fáradtan ment fel hozzá a reggeli órákban, és ugyanezt kérte. "Ez volt a kedvenc kajája, úgyhogy mindig lennie kellett a mélyhűtőben 5-6 adaggal" - olvasható a nő vallomásában.