A magyar cigányokról volt szó az európai stratégiáról szóló londoni konferencián

Vágólapra másolva!
A nácik idejére jellemző "veszélyes politikai folklórt" teremtenek a Jobbikhoz kötődő félkatonai szervezetek, amelyek a közrend ígéretével lépnek fel a cigányság ellen - vélte Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkár Londonban. Szerinte a romák megsegítésében az a legnagyobb feladat, hogy az ügynek megnyerjék a többségi társadalmat.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán államtitkár Londonban a magyar romastratégiáról beszélt egy konferencián, ahol felidézte az elmúlt években elkövetett romagyilkosságokat, és azt állította, hogy létrejött egy olyan politikai mozgalom, amely "felfedezte, hogy tőkét kovácsolhat e feszültségekből".

A politikus a Jobbikot olyan szélsőséges politikai pártnak nevezte, amely szerinte nyíltan és nagyon populista módon cigánybűnözésként és -terrorként emlegeti a problémát, a romákat nevezi a konfliktusok okozóinak, és az úgynevezett cigánybűnözés ellen "alternatív félkatonai csoportok" révén ígér védelmet.

Ezek - a bűnözés elleni védelemhez fűződő indokolt elvárás kielégítésének jegyében - olyan "veszélyes politikai folklórt" teremtenek, amely a második világháború alatt tevékenykedő magyar nácik idejét idézi. Fontosnak tartotta azonban a különbségtételt: szerinte ha az emberek elfogadják is az úgynevezett gárdákat, félkatonai csoportokat, az nem azt jelenti, hogy náci jelképekkel rokonszenveznének - hangsúlyozta Balog Zoltán.

A magyarországi roma közösség megsegítésén belül a legnagyobb feladat a nem roma többség megnyerése az ügynek, és meggyőzése arról, hogy a társadalom szélére szorult közösségek integrációja az egész társadalom javát szolgálja - mondta szerda este Londonban Balog Zoltán, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

A magyar szakpolitikus a roma közösség problémáinak gyökerét abban látta, hogy a kommunista rendszer bukása után összeomlott - és azóta is alacsony - a szakképzetlen munkaerő iránti kereslet, és ez különösen keményen sújtotta a roma lakosságot.

Balog Zoltán szerint azoknak a szakképzetlen munkavállalóknak a zöme, akik az átalakulási időszakban elvesztették állásukat, azóta is munkanélküli. Az államtitkár elmondta: a tízmilliós Magyarországon 1988 és 1990 között 1,5 millió munkahely szűnt meg.

A márciusban az Európai Parlament elé tárt jelentés a cigánysággal befektetésként számolt. A jelentés legfőbb üzenete az volt, hogy mindenki jól jár Európában, ha tömegesen kezdenek dolgozni a jelenleg munkanélküli romák. A kormány egy megállapodás keretében százezer cigánynak igyekezett munkát teremteni, míg több tízezer romának megfelelő szakképzést ígért április elején.

Az államtitkár a londoni magyar nagykövetség és a londoni Magyar Kulturális Központ által az európai és a magyar roma stratégiáról szervezett konferencián szólalt fel. A rendezvényt az EU londoni képviseletén tartották.

Michael Stewart, a University College London szociológia-professzora felszólalásában hangsúlyozta, hogy a populizmus nem kizárólag magyar jelenség; a szakértő utalt például a francia Nemzeti Frontra. A professzor szerint a jelenlegi európai populista mozgalmak valószínűleg abban különböznek a múltbeliektől, hogy tartósan, legalább egy nemzedéknyi időre jelen lesznek.