Az ombudsman szerint jogsértő a HIV-fertőzöttek egyközpontú gondozása

Vágólapra másolva!
Egy 2010-es rendelet ellenére nem valósult meg a HIV-pozitívok vidéki gondozása, továbbra is csak a budapesti központban érhető el megfelelő kezelés - állapította meg az állampolgári jogok biztosa a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet felkérésére.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérésére lefolytatott vizsgálatban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megállapította, hogy sérül a HIV-pozitívok egészségügyi ellátásához való joga, mivel a gondozás decentralizációja nem valósult meg az erről szóló jogszabály ellenére sem.

A TASZ a közleménye szerint 2010 áprilisában fordult az ombudsmanhoz, hogy vizsgálja meg a HIV-pozitívok gondozására vonatkozó jogszabály megvalósulását. A civil szervezet szerint egy 2010 januári rendeletmódosítás értelmében nemcsak a budapesti központi gondozó, hanem a megyei és Budapesten a kerületi bőr- és nemibeteg gondozók is ellátják a HIV-fertőzöttek kezelését.

A rendeletmódosítást azonban nem követte végrehajtási utasítás, így a gondozók sem szakmailag, sem technikailag nem készültek fel a betegek fogadására és ellátására - állította a TASZ.

A szervezet szerint az ombudsmani vizsgálatból kiderül, hogy a rendeletmódosítás bevezetése előtt hatástanulmány nem készült, így az sem derülhetett ki, hogy a rendelet hatályba léptetése korai volt, mivel sem személyi, sem tárgyi feltételei nincsenek meg a gondozásnak. A bőr- és nemibeteg gondozók orvosai és ápolói egyáltalán nem, vagy kevés tapasztalattal rendelkeznek a feladat elvégzéséhez, többségük még soha nem látott el HIV-pozitívot - írta közleményében a jogvédő szervezet.

A TASZ közleménye szerint az ombudsman felkérte az egészségügyért felelős minisztert, Réthelyi Miklóst, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a decentralizált ellátás gyakorlati megvalósulásáért.

A TASZ állítása szerint a jelenleg elérhető gyógyszerek mellett egy HIV-pozitív várható élettartama 30-40 évvel is kitolódhat, ezért ha a gyógyszeres kezelés továbbra is csak Budapesten lesz elérhető, sérül a vidéken élő HIV-pozitívak egészségügyi ellátáshoz való joga, illetve az ellátáshoz való hozzáférés aránytalan terhet jelent számukra.