Gyurcsány az ügyészség kérésére lemond a mentelmi jogáról

Gyurcsány Ferenc, korábbi miniszterelnök, országgyűlési képviselő, alkotmányizás, parlament, országház
Vágólapra másolva!
"Állok elébe" - kommentálta Gyurcsány Ferenc azt a pénteki hírt, miszerint a Legfőbb Ügyészség mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A volt miniszterelnök szerint a sukorói kaszinóberuházás körüli büntetőügyben hivatali visszaéléssel gyanúsítja az ügyészség.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a Legfőbb Ügyészség - ezt a volt miniszterelnök jelentette be a Facebookon.

"Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a Parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek" - kommentálta saját Facebook-oldalán a politikus a hírt. "A (...) hivatalos levélből az derül ki, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. Hogy milyen ügyben, azt csak feltételezni tudom" - fogalmaz Gyurcsány, de az ügy száma alapján azt írja, hogy az a sukorói beruházás miatt indult ügyet fedi.

"Ha a bíróságon kell megküzdeni önmagamért, politikámért, vagy éppen politikai ellenfeleimmel, hát legyen. Állok elébe" - írta Gyurcsány.

Az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy megérkezett a házelnökhöz a legfőbb ügyész indítványa, amelyben Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését kéri. Kövér László a kezdeményezést továbbította a mentelmi bizottságnak. A parlament honlapján elérhető adatok szerint a jövő hét szerdára már korábban kitűzött bizottsági ülés napirendjén nem szerepel Gyurcsány Ferenc mentelmi ügye, amelynek kiegészítését az MTI értesülése szerint a testület elnöke nem is tervezi.

Az ügyészség Schiffer András LMP-frakcióvezető 2009 október 6-i feljelentése alapján valóban kezdeményezte Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését - erősítette meg a volt miniszterelnök állítását az [origo]-nak Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

"A Legfőbb Ügyész úr az összegyűjtött bizonyítékok alapján indokoltnak látta a mentelmi jog felfüggesztését" - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a politikus kiadatását hivatali visszaélés gyanúja miatt kérik az Országgyűléstől.

Schiffer András az LMP frakcióvezetője pénteken újságíróknak azt mondta, reméli, hogy az igazságszolgáltatás az elmúlt évek más "mutyigyanús" ügyeit is fel fogja deríteni. Hozzátette, nemcsak állami, hanem önkormányzati esetekre is gondol, például "az esztergomi mutyigyanús ügyekre". A politikus úgy fogalmazott: örül annak, hogy működik az igazságszolgáltatás gépezete és végre lépéseket tettek a sukorói King's City kaszinóváros ügyében is.

Gyurcsányt már többször kihallgatták

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt még 2009 áprilisában indított nyomozást a sukorói beruházás ügyében. Az ügyészség gyanúja szerint az állami földeket alul-, a befektetőét pedig felülértékelték a csere során.

King's City néven több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházást tervezett Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektető csoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez úgy jutottak hozzá, hogy felajánlották cserére a magyar államnak Pest megyében található - összesen 183 hektáros - földjeiket. A csereszerződést 2008 júliusában kötötték meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel.

Budai Gyula, a visszaéléseket vizsgáló miniszterelnöki megbízott még tavaly novemberben mondta, hogy hamarosan büntető eljárás indulhat Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök ellen a sukorói kaszinóberuházás miatt. Gyurcsányt Bajnai Gordonnal együtt korábban már kihallgatták az ügyészségen a beruházás miatt. Akkor Budai azzal a vádolta a két politikust, hogy hamis vallomást tettek.

A sukoró-ügyben már előzetes letartóztatásba helyezték Tátrai Miklóst, az MNV korábbi vezérigazgatóját, Csészy Zsolt, korábbi értékesítési igazgatót, de a bíróság decemberben megszünetette az előzetes letartóztatásukat, jelenleg szabad lábon védekezhetenk.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke hisz Gyurcsány Ferenc ártatlanságában, és arról biztosította a volt miniszterelnököt, hogy ő és az MSZP is minden eszközzel támogatni fogja. A politikus pénteken újságíróknak azt mondta: Vérlázító, hogy a Fidesz "politikai harcait az igazságszolgáltatás felhasználásával akarja elrendezni, és megdöbbentő, hogy az ügyészség végrehajtotta a politikai megrendelést".