Orbán Viktor is részt vesz II. János Pál boldoggá avatásán

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor részt vesz május elsején Rómában II. János Pál pápa boldoggá avatásán. Vele tart Tarlós István budapesti főpolgármester is.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor hivatalos kormánydelegáció élén részt vesz május elsején Rómában II. János Pál pápa boldoggá avatásán - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A főpolgármesteri hivatal szerint Tarlós István főpolgármester is tagja lesz a Rómába utazó kormánydelegációnak.

2011. január 14-én tették közzé, hogy XVI. Benedek pápa megtörténtnek ismert el egy II. János Pál közbenjárására bekövetkezett csodát, és ennek alapján elrendelte a néhai egyházfő boldoggá avatását, amelyet XVI. Benedek végez el Rómában.

A boldoggá avatási ünnepség három napot ölel fel. Április 30-án, este nyolc órától a Circus Maximus mezején tartanak imavirrasztást, ahol felszólal a pápa általi csodatevés tanúja, Marie Simon-Pierre nővér, akit a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg, majd XVI. Benedek szól a résztvevőkhöz, és áldást oszt. A május elsejei boldoggá avatás előimádsággal kezdődik. A XVI. Benedek pápa által pontifikált szentmisén bemutatják a boldog hivatalos képmását, valamint a tiszteletére alkotott latin nyelvű himnuszt. Május 2-án Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár a Szent Péter téren celebrálja a hálaadó szentmisét.

II. János Pálnak a Szent Péter-bazilika altemplomában levő sírját április 29-én nyitották ki. A koporsót fehér lepellel takarták le, és Szent Péter sírja elé helyezték május elsejéig. A boldoggá avatási szentmisére a bazilika főoltáránál állítják ki. A hívők a szentmise után itt róhatják le tiszteletüket. Ez után II. János Pál koporsóját a bazilikában, a Szent Sebestyén-kápolnában helyezik el.

A magyar miniszterelnök az olasz fővárosból Palermóba utazik, ahol az Európai Néppárt észak-afrikai helyzettel foglalkozó rendezvényén tart előadást több kormányfő társaságában. A hét második felében Orbán Viktor Németországban tesz látogatást. Berlinben Angela Merkel kancellárral és nagy német termelőcégek képviselőivel találkozik, majd Frankfurtban előadást tart jelentős német befektetőknek.