Sósav szivárgott egy vasúti kocsiból Balatonfűzfőn

Vágólapra másolva!
Befejezték a sérült vasúti tartály mentesítését a balatonfűzfői gyártelepen, ahol a negyvenezer literes tartálykocsiból sósav szivárgott. Az eddigi feltételezések szerint a vasúti rendezőben várakozó tartály elöregedett, és emiatt jutott ki a veszélyes anyag a környezetbe.
Vágólapra másolva!

Délelőtt 11 órakor riasztották a balafonfűzfői tűzoltókat, hogy sósav szivárog egy sérült tartálykocsiból a Nitrokémia Ipari Park területén. Bakos György, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a sérült tartályból speciális sav- és lúgálló, robbanásbiztos szivattyúval engedték le a sósavat, amit egy másik tartályba pumpáltak át, így a veszélyes anyag környezetbe kerülését megakadályozták. Hozzátette: a kármentesítés délután négy órára fejeződött be, a helyszínt a balatonfűzfői tűzoltók biztosították. A másik vasúti szerelvény megérkezéséig a szivárgó sósavat összegyűjtötték, az addig kifolyt mintegy 50 liter maró anyagot semlegesítették.

Az eddigi feltételezés az, hogy a vasúti rendezőben várakozó tartály elöregedett, és emiatt jutott ki a veszélyes anyag a környezetbe - közölte a szóvivő. Bakos György elmondta, hogy a 13 hivatásos szakember mellett az ipartelep dolgozói segítették a munkát, polgári védelmi intézkedésre nem volt szükség.