Egyesek szerint idén jövő vasárnap lesz anyák napja

Vágólapra másolva!
Az általános nézet szerint május első vasárnapján van anyák napja Magyarországon, de egy másik irányzat ezt a munka ünnepével való ütközés elkerülése miatt úgy pontosítja, hogy "a május elsejét követő első vasárnap".
Vágólapra másolva!

Több internetes fórumon is vita bontakozott ki arról, hogy melyik napon ünnepelik Magyarországon az édesanyákat. Egy szűkebb tábor szerint idén május 8-án, melynek oka az, hogy az nem eshet egy napra a munka ünnepével. Az ő álláspontjuk szerint az anyák napja Magyarországon a "május elsejét követő vasárnap".

Az anyák napját változó dátumú ünnepnek is nevezik, amely ünnep a legtöbb országban májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik. Magyarországon a hagyományok szerint május első vasárnapján ünneplik az anyák napját, erről ír az MTI, a Wikipédia és a Változó Világ internetes oldal is. Az utóbbin megjelent írás szerint, ha a május elsejét követő első vasárnap ünnepelnék az anyákat, az hasonlítana a francia gyakorlathoz. Franciaországban május utolsó vasárnapján tartják az anyák napját, de ha az egybeesik a pünkösddel, akkor az június első vasárnapjára csúszik.

Az anyák tiszteletére már az ókori görögök is rendeztek tavaszi ünnepet, de az anyák napjának legújabb kori hagyománya az Egyesült Államokból terjedt el. Először 1872-ben, Bostonban szervezték meg az ünnepet Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kezdeményezésére. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Közben az ünnepet "felkarolták" a virágkereskedők, üdvözlőlapgyártók, cukorka- és ajándékkereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, ennek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is. Jarvis később oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy tüntetésen.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Az ünnephez kapcsolódóan Magyarországon 1990 óta az anyák napját követő hétfőn - a Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére - az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját is megrendezik.