A tizenhat évesnél idősebbek válaszát várja a kormányfő

Vágólapra másolva!
A jövő héten kezdődik az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett szociális konzultáció. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azt mondta: a tíz kérdésből álló kérdőívet mindenki megkapja, aki betöltötte a 16. életévét. Azt kérik, hogy június 15-ig juttassák vissza a kitöltött nyomtatványokat, és azt ígérik, hogy június 30-ig nyilvánosságra hozzák az eredményt.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök vasárnap jelentette be Facebook-oldalán, hogy szociális konzultációt indít útjára. Tíz kérdésből álló kérdőíven kérdezik meg az emberek véleményét. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője most újabb részleteket közölt.

A kérdések között szerepel az úgynevezett védett kor bevezetésének lehetősége az 55 éven felüliek esetében. E kérdés azért jogos - mondta a szóvivő, mert ha ma valaki betölti az 55. életévét, és elbocsátják a munkahelyéről, rendkívül nehéz újat találnia. A védett kor azt jelentené, hogy 55 év felett csak alapos fegyelmi vétség után lehetne elbocsátani a munkavállalókat. A második kérdés a közműszolgáltatók extraprofitjának esetleges korlátozására vonatkozik.

Arról kérik ki az emberek véleményét, hogy mit gondolnak: az állam szorítsa-e keretek közé a közműszolgáltatók magánérdekeit, gátolja-e meg, hogy extraprofitot szedjenek be, és emiatt a rezsiköltségek folyamatosan emelkedjenek, vagy ne. A válaszlehetőségek között szerepel az is, hogy az állam csak a kisfogyasztók és a rászorulók esetében korlátozza a közműszolgáltatások díját.

Kikérik a 16 éven felüliek álláspontját a segélyezés és a munkanélküliség viszonyáról is. A lehetséges válaszok között szerepel az, hogy az országnak segély helyett inkább munkalehetőséggel kellene segíteni a munkanélkülieket; illetve az, hogy a segélyezés a megoldás a munkanélküliség problémájára. Két kérdés is vonatkozik a nyugdíjra: vegyék-e figyelembe a nyugdíj mértékének megállapításánál a gyermekvállalást, illetve hogy az egyéni számla alapján kiszámolt nyugdíj megállapításánál elsősorban a munkával eltöltött éveket vegyék-e figyelembe, vagy inkább a jövedelem arányában állapítsák meg a nyugdíjakat, vagy mindkettőt azonos módon kelljen-e figyelembe venni?

Megkérdezik az embereket továbbá arról, hogy a szociális segély folyósítása továbbra is pénzben vagy adott esetben - részben vagy egészben - valamilyen alapvető szükségleti cikkben történjen-e; kell-e segítenie az államnak annak érdekében, hogy a devizaalapú lakáshitelt felvett családok ne kerüljenek utcára; illetve engedje-e az állam a devizaalapú hitelezés újraindítását.

Arról is érdeklődnek, hogy meg kell-e törni a gyógyszergyárak lobbiját, és ne hagyják, hogy a drágább gyógyszereket erőltessék rá a betegekre saját extraprofitjuk érdekében; vagy ellenkezőleg, nincs szükség a gyógyszergyártólobbival szembeni fellépésre. Az utolsó kérdés arra vonatkozik, hogy az oktatási rendszer átszervezése során az állam közpénzből elsősorban azokat a képzéseket támogassa-e, amelyekkel valóban el lehet helyezkedni, vagy az oktatásnak nem kell a valós gazdasági igényekhez igazodnia.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, a mindennapi élet legfontosabb kérdéseiről hirdetett meg konzultációt Orbán Viktor. "Mi azt gondoljuk helyes célnak, hogy a közös gondokra közösen találjuk meg a válaszokat" - mondta. Tájékoztatása szerint több mint nyolcmillió kérdőívet küldenek majd ki: ezek közül az elsők már a jövő hét közepén megérkeznek a címzettekhez, az pedig körülbelül másfél-két hetet vesz igénybe, míg mindenkihez eljutnak a levelek. Az emberektől azt kérik, hogy június 15-ig küldjék vissza a kérdőíveket, az eredményt pedig június 30-ig hozzák nyilvánosságra.