Megerősítették a budapesti amerikai nagykövetség védelmét

Vágólapra másolva!
Martonyi János külügyminiszter szerint Oszama bin Laden megölése komoly siker, de a terrorizmus ezzel nem ért véget. Martonyi szerint egyelőre bizonytalan, hogyan reagál a hírre az átalakulóban lévő arab világ. A magyar rendőrség hétfőn délelőtt megerősítette az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének védelmét.
Vágólapra másolva!

Oszama bin Laden halála nem jelenti a terrorizmus elleni harc végét - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter hétfő reggel a Magyar Rádiónak adott interjújában. A miniszter szerint ettől függetlenül az amerikai kormány komoly sikert ért el a terroristavezér kiiktatásával.

A tárcavezető szerint jelenleg kérdéses, hogy az átalakulóban lévő iszlám világ hogyan reagál a halálhírre, és az is, hogy az iszlám országok mérséklődő vagy radikalizálódó irányvonalat követnek-e majd a jövőben. "Civilizációnk egyik legnagyobb ellensége kiesett, ez jó hír, de fel kell készülni az új helyzet kezelése" - hangsúlyozta Martonyi János.

Martonyi szerint az aktuálisan bizonytalan helyzetet jól mutatja, hogy elrendelték az Egyesült Államok nagykövetségeinek fokozott védelmét a világ minden táján.

Oszama bin Laden halálát követően a magyar rendőrség megerősítette az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének védelmét - mondta hétfő délelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság. Az elmúlt órák külpolitikai eseményeire tekintettel a magyar rendőrség a kora reggeli órákban megtette a szükséges és elengedhetetlen intézkedéseket az Amerikai Egyesült Államok magyarországi külképviseletéhez tartozó objektumok biztonságának erősítése érdekében - olvasható a közleményben.

Az Egyesült Államok egy katonai műveletben végzett Oszama bin Ladennel - jelentette be vasárnap éjjel Barack Obama amerikai elnök. A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Pakisztánban. Obama elmondta, hogy az akciót egy kis létszámú amerikai csoport hajtotta végre, amely tűzharc során megölte bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét.