Műtéttel végződő szülés után igazoltató rendőröket marasztaltak el

Vágólapra másolva!
Újszülött gyerekük újraélesztése közben igazoltatott és kérdezett ki két budapesti rendőr egy házaspárt. A Független Rendészeti Panasztestület szerint a rendőrök többször is jogellenesen jártak el, például azzal, hogy az édesanyát a műtét után a kórteremben, a többi beteg jelenlétében faggatták.
Vágólapra másolva!

Többször is jogsértőan jártak el azok a rendőrök, akik 2010 októberében igazoltattak és kihallgattak egy éppen a kórházba igyekvő párt - mondta hétfőn a Független Rendészeti Panasztestület. A panaszbeadvány szerint a pár kórházon kívül világra hozott újszülött gyermekét éppen újraélesztették, amikor a rendőrök igazoltatni kezdték az édesapát, akinek így nem állt módjában tájékozódni gyermeke egészségi állapotáról.

Amikor pedig az édesanyát kísérte a mentőkocsihoz, egy rendőr feltartóztatta, hogy további kérdéseket tegyen fel neki. Miután az édesanyát a műtőből kitolták, két rendőr a kórteremben, a többi beteg jelenlétében hallgatta ki.

A testület vizsgálata megállapította, hogy az édesapa igazoltatása nem volt jogsértő, mert a rendőröknek a feltételezésük szerinti jogellenes cselekmény helyszínén tájékozódniuk kellett a jelenlévők kilétéről és szerepéről, az édesanya ugyanis a Napvilág Születésházban hozta világra gyermekét, a szülés közben azonban komplikációik léptek fel. Amikor a mentőnél feltartóztatták, a rendőrök már tudták, hogy gyermekét és feleségét kórházba kell szállítania, ezért nem lett volna akadálya annak, hogy kikérdezését későbbre halasszák.

A testület szerint az édesapa kérdezgetése az adott körülmények között jogszerűtlen volt. Ugyancsak jogsértőnek találta a testület az édesanya kórházi kihallgatásának körülményeit, mivel arra betegtársainak jelenlétében került sor.

"A rendőrség nem teljesítette azon kötelezettségét, hogy a panaszos személyes adatok védelméhez fűződő alapvető jogát megfelelően biztosítsa, és ezzel súlyos alapjogsértést követett el az édesanya rovására" - olvasható a közleményben. A panasztestület az üggyel kapcsolatos állásfoglalását megküldte az országos rendőrfőkapitánynak, akinek 30 nap alatt kell döntenie a panasz megalapozottságáról.