Minisztériumi hibát javított a nevet átíró Schmitt Pál

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke beszél az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2011. március 9-én
Vágólapra másolva!
A vezeték- és keresztnevet is javítani kellett Schmitt Pál egyik határozatában, amely egy egyetemi tanár kinevezéséről szól. A nevet nem a Köztársasági Elnök Hivatalában, hanem a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában írhatták el.
Vágólapra másolva!

Javította egy frissen kinevezett egyetemi tanár nevét a hétfő este megjelent Magyar Közlönyben szereplő határozatában Schmitt Pál köztársasági elnök. Schmitt egy korábbi határozatában "Dr. Vígvári Tamást" nevezte ki egyetemi tanárrá, most azonban a nevet "Dr. Vigvári Andrásra" javította egy új határozattal. Ebből kiderül, hogy az eredeti döntésben nemcsak a tanár keresztnevét rontották el, hanem a vezetéknevét is elírták.

A határozatot a köztársasági elnök írta alá, a nemzeti erőforrás miniszter javaslatára. A hiba a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) szerint nem a Köztársasági Elnöki Hivatalban, hanem még náluk, vagyis a felsőoktatásért felelős területen történt. A javítást is a Nefmi oktatási államtitkársága kezdeményezte. Az elírásra vonatkozó kérdéseinkkel a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi osztályát nem sikerült elérnünk.

Schmitt Pál és hivatala korábban többször kapott bírálatokat azért, mert különféle szövegekben helyesírási hibát ejtett. Legutóbb márciusban derült ki, hogy "álamfőnek" írta az "államfő" szót egy vidéki étterem vendégkönyvében. A magyar nyelv ápolását egyik fő feladatának tekintő Schmitt Pál újévi beszédének az internetre kitett változatában is több hiba volt. Korábban pedig olyan javaslatot juttatott el az új alkotmányt előkészítő bizottsághoz, amely több fogalmi félreértést és számos helyesírási hibát is tartalmazott. (Részletesen itt olvashat minderről.)