Nem alkalmazhatók az alkotmányellenesnek nyilvánított parkolási rendeletek

Parkolás, parkolási trükkök, külföldi rendszám, tilosban parkolás, szlovák rendszám
Vágólapra másolva!
A jogerősen le nem zárt eljárásokban nem alkalmazhatók a parkolási díjjal kapcsolatos, korábban alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezések - közölte az Alkotmánybíróság.
Vágólapra másolva!

A korábban alkotmányellenesnek minősített fővárosi parkolási rendeletek parkolási díjjal kapcsolatos rendelkezései a jogerősen le nem zárt polgári peres eljárásokban nem alkalmazhatók - közölte az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

Az Ab szerint a keddi határozat "következményeit az érintett perekben a bíróságok vonják le". Az Alkotmánybíróság döntése újraértelmezi az alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabály alkalmazási tilalmának gyakorlatát: a határozat értelmében az Ab bírói kezdeményezés alapján - mint a jelen ügyben - elrendelheti az alkotmányellenesnek minősített norma általános alkalmazási tilalmát.

Az indokolás szerint, ha az Ab konkrét perben mondja ki az alkotmányellenes jogszabály alkalmazási tilalmát, akkor a határozat meghozatalakor folyamatban lévő per bírája utólag is kérheti az alkalmazási tilalom kimondását. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabály alkalmazása csak azokban a perekben válhatott kizárttá, amelyekben a bírói kezdeményezés az Ab döntésének meghozataláig megérkezett. Azokban a perekben, amelyekben a bíró nem kezdeményezte az Ab eljárását, továbbra is az alkotmányellenesnek minősített jogszabály alapján kellett eldönteni a jogvitát - áll a közleményben.

Az Ab 2009 novemberében mondta ki a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat e tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusainak és több fővárosi közgyűlési rendeletnek az alkotmányellenességét. Az Alkotmánybíróság döntése több száz folyamatban lévő ügyet érint.