Csak a spórolást szolgálják az egyetemi összevonások a rektorok szerint

Vágólapra másolva!
A magyar kutatóegyetemek rektorai szerint is szükség van átalakításra a felsőoktatásban, de az egyetemek összevonása csak akkor hozhat tartós eredményt, ha a gazdasági és a szakmai szempontok egyszerre érvényesülnek. Az egyetemi vezetők azután szólaltak meg, hogy az [origo] birtokába került egy koncepció, amely szerint a kormány megfelezné az egyetemek és az egyetemi hallgatók számát.
Vágólapra másolva!

Közös közleményt adtak ki a kutatóegyetemek rektorai a felsőoktatási törvény [origo] által bemutatott koncepciójára reagálva. A rektorok szerint az egyetemek összevonása csak akkor hozhat tartós eredményt, ha a gazdasági és a szakmai szempontok egyenlő súlyt kapnak. A kutatóegyetemek rektorai szerint az ország hosszabb távú jövőjét szolgáló új felsőoktatási törvény koncepciója több vonatkozásban is a Széll Kálmán-terv rövid távú törekvéseinek kíván megfelelni, így a forráskivonásnak alárendelten ír elő strukturális átalakításokat.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektorai fontosnak tartják, hogy a felsőoktatás rendszere legyen minőségközpontú és kiszámítható, a finanszírozás pedig minden szereplő számára átlátható - olvasható a közleményben.

A rektorok szerint ugyanakkor nem meggyőző a kormány elkötelezettsége az ország kutatóegyetemei mellett sem, pedig ezeken az intézményeken múlik a hazai kutatás-fejlesztés jövője. Közleményükben kitértek arra is, hogy a felsőoktatás finanszírozásának GDP-hez viszonyítottan egyre csökkenő mértéke hosszabb távon Magyarország nemzetközi versenyképességének jelentős visszaeséséhez vezet. Az államilag finanszírozott hallgatói létszám tervezett erőteljes csökkentése veszélyezteti a diplomás munkavállalók szükséges arányának elérését és az ezzel kapcsolatos uniós vállalásaink teljesítését - írják.

Az [origo] szerdán írt arról, hogy az új felsőoktatási koncepció alapján megfelezné a kormány az egyetemek számát, huszonkilenc helyett tizenkét egyetem maradna Magyarországon. Az [origo] birtokába került koncepció szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, és néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát. Az oktatási államtitkárság szerdán úgy reagált az [origo] információira, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót, azt azonban nem cáfolták, hogy csökkentenék a hallgatói létszámot, és a koncepció szerint az állam kivonulna több felsőoktatási intézmény támogatásából.