"Teljesen rogyasztott" testhelyzetben szúrt R. Sándor a veszprémi Patrióta lokál előtt - vallotta csütörtökön a Cozma-gyilkosság elsőrendű vádlottja a bíróságon, majd a mozdulatot is megmutatta. R. Sándor az orvosi szakértői vélemény meghallgatása után azt mondta, hogy az általa használt, tíz centiméteres pengehosszúságú késsel nem lehet 18 centis szúrt csatornát okozni a mellkason, de az orvos szakértő ezzel nem értett egyet.

A Cozma-gyilkosság elsőrendű vádlottja, R. Sándor csütörtökön a Veszprém Megyei Bíróságon bemutatta, hogyan szúrt meg egy csíkos pólós embert 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt.

A vádlott kezéről erre az időre levették a bilincset. R. Sándor azt vallotta, hogy a jobb lábával nagy terpeszbe lépve, bal kezében a kést tartva előrehajolt, és "teljesen rogyasztott" testhelyzetben alulról fölfelé nagy erejű szúró mozdulatot tett az eléje "berobbanó" csíkos pólós férfi felé. Hozzátette, hogy a fejét fel sem emelte, lefelé nézett. Arra emlékezett, hogy látott összerogyni egy alakot, akit körülbelül másfél méteres magasságban találhatott el a késsel.

A csütörtökön meghallgatott orvos szakértők igazolták ezt a magasságot, és a szúrás irányát is. Mint mondták, Marian Cozma szívének körülbelül 155 centiméter magasságban kellett lennie, tehát a sportoló is "rogyasztott, legörnyedt pozícióban" volt. A szúrás a mellkason a 6-os és a 7-es borda között hatolt be, és alulról fölfelé irányult, a "szúrt csatorna" - amely szinte kettévágta a szívet - 18 centis volt.

R. Sándor megjegyezte: nála 10 centiméter pengehosszúságú kés volt, amellyel szerinte nem lehet 18 centis szúrt csatornát okozni a mellkason.
Petkovics Tamás főorvos, igazságügyi orvos szakértő szerint létrehozható 10-12 centiméter pengehosszúságú késsel is 18 centis szúrt csatorna, ugyanis a mellkaskompresszió esetén (összehúzódás, kitágulás) akár 3-5 centivel is hosszabb lehet a szúrt csatorna, mint a kés hossza. A bűncselekmény során használt kés - amely a gyilkosság egyik legfontosabb tárgyi bizonyítéka lenne - nincs meg, így nincs információ annak a tényleges hosszúságáról.

A Cozma-ügy elsőrendű vádlottja márciusban elismerte a bíróságon, hogy megszúrt valakit a Patrióta lokál előtt még 2009 februárjában. A bíró azon kérdésére, hogy ez a valaki lehetett-e Marian Cozma, R. Sándor akkor azt válaszolta, hogy "igen, lehetett".

Sz. Iván másnap vásárolni ment

Sz. Iván harmadrendű vádlott kérésére a tárgyaláson lejátszották az egyik veszprémi nagyáruház videokamerájának felvételét. Ez a gyilkosság napján, 2009. február 8-án délben készült, a felvételen Sz. Iván látható egy nővel vásárlás közben. A harmadrendű vádlott ezzel azt kívánta bizonyítani, hogy neki nem volt félnivalója, mert nem vett részt az emberölés bűntettében, nem volt oka bujkálásra, sőt, két nap múlva önként jelentkezett a rendőrségen. Pénteken a bíróság az igazságügyi pszichiáter szakértő véleményét hallgatja meg.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat. A Cozma-gyilkosságról mindent egy helyen helyen az [origo] tematikusan aloldalán, itt tudhat meg.