Hoffmann Rózsa újabb négy rektorral tárgyal a felsőoktatási koncepcióról

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár
Vágólapra másolva!
Ésszerűsíteni kell a felsőoktatást, mert túlméretezett és szétszórt, ezért kezdődtek konzultációk több felsőoktatási intézmény vezetőjével - jelentette ki az oktatási államtitkár csütörtökön a Kossuth Rádióban. Hoffmann Rózsa az [origo] hírére regált, miszerint a jelenlegi huszonkilenc helyett tizenhat állami fenntartású felsőoktatási intézmény maradna a jövőben. Az oktatási államtitkár csütörtökön újabb négy rektorral folytatja a konzultációt.
Vágólapra másolva!

Az oktatási államtitár az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megerősítette az [origo] információját, hogy valóban volt konzultáció az ország legnagyobb egyetemeinek vezetőivel a magyar felsőoktatás átalakításáról. Hoffmann Rózsa az interjúban azt mondta, hogy valamit csinálni kell, mert 210 képzési helyen, 160 karon folyik képzés. "Ez az a szám, ami mindenképpen valami racionalizálásért kiált" - jelentette ki. Ötleteket, javaslatokat gyűjtünk a tekintetben, hogy hogyan lehet majd ezt a folyamatot a legkisebb fájdalommal megvalósítani - mondta Hoffmann Rózsa.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Corvinus Egyetemmel, Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy a válasz két hónapon belül meg kell, hogy szülessen, hiszen a készülő felsőoktatási törvényben fel kell sorolni az egyetemeket. Az egyetem állami támogatásának esetleges megszüntetésére vonatkozó kérdésre reagálva úgy fogalmazott, hogy az "nagyon messze van attól, hogy javaslat legyen", erre a kérdésre csak egy-két hónapon belül születhet meg a válasz.

Az oktatási államtitkár szerint, ha megtörténik az átszervezés, az nem jelenti azt, hogy az adott intézmény végleg megszűnik, csak állami fenntartás helyett magánkézbe kerülne. A kormány egy-két hónapon belül dönt a közoktatási törvényről, az új rendszer várhatóan jövő szeptembertől lép életbe.

Az államtitkár szükségtelennek nevezte azoknak a karoknak a további támogatását, amelyeken kevés a hallgató, illetve munkaerő-piaci problémákkal küzdenek, de arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami segítségtől esetleg eleső egyetemek vagy főiskolák magánintézményként folytathatják működésüket.

Kiemelte: a rektorokkal korábban megkezdett konzultációt folytatva csütörtökön négy intézmény vezetőjével tanácskozik arról, hogyan lehet "a legkisebb fájdalommal" elvégezni a szükséges racionalizálást.

Az [origo] információi szerint az oktatási államtitkár a múlt héten már egyeztetésre hívta annak a 12 egyetemnek a rektorát, amelyek az [origo] birtokába jutott koncepció szerint megmaradnának. Részt vett a találkozón a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetője. Az [origo] úgy tudja, hogy nem volt a meghívottak között - vagyis a jelenlegi elképzelés szerint nem tartja meg önállóságát - a közgazdászképzésben legtekintélyesebbnek számító, budapesti Corvinus Egyetem.