Alkotmánybíróság: pénteken tárgyalhatnak a 98 százalékos különadóról

Vágólapra másolva!
A 98 százalékos különadó miatt a testülethez érkezett panaszbeadványokról tárgyalhat pénteken az Alkotmánybíróság - közölte Paczolay Péter, az Ab elnöke csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Még a héten meghozhatja döntését az Alkotmánybíróság a végkielégítések 98 százalékos különadója miatt a testülethez érkezett, az emberi méltóság sérelmére hivatkozó beadványokról - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke.

Az Országgyűlés tavaly novemberben szűkítette az Alkotmánybíróság hatáskörét a gazdasági, költségvetési tárgyú törvényekkel összefüggésben, az új alaptörvény pedig nem változtatott a testület csökkentett hatáskörén. "Hogy az emberi méltóság sérelmére alapozott kérelmek alapján miként bírálhatja el az Alkotmánybíróság ezt az adótörvényt, holnap kiderül" - mondta az elnök egy a gazdasági alkotmányosságról szóló csütörtöki előadásában.

Az Alkotmánybíróság a különadó első, az Országgyűlés által tavaly júliusban elfogadott változatát 2010. október végén alkotmányellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette. A parlament később úgy módosította az öt évre visszamenőleg kivetett terhet, hogy azt a közszférában elbocsátottaknak 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetőknek, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetőinek 2 millió forint felett kell megfizetniük.