Nem zárják be a Corvinust az oktatási államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Tv2 Mokka című műsorában péntek reggel azt mondta, hogy nincs szó a budapesti Corvinus Egyetem bezárásáról. A rektor úgy látja: minden háttér megvan az intézmény egyben tartására.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Corvinus Egyetemre szükség van, és meg is fog maradni - jelentette ki az oktatási államtitkár a TV2 Mokka című műsorában pénteken. Hoffmann Rózsa azt mondta, szó sincs arról, hogy a Corvinust, vagy bármilyen egyetemet, mint egyetemet be akarnának zárni, vizsgálják a racionálisabb szerkezet kialakításának lehetőségeit - tette hozzá, és egyben nevetséges ötletnek nevezte a Corvinus bezárását, amitől, mint mondta, nem kell tartani. Hoffmann Rózsa jelezte, hogy az intézmény vezetőjével a jövő héten találkozik.

A felsőoktatási törvény tervezetét tárgyaló jövő heti kormányülés után újabb egyeztetésre hívja majd a rektorokat az intézménystruktúra tervezett átalakításáról az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa csütörtökön főiskolák vezetőivel tárgyalt arról az [origo] birtokába került koncepcióról, amely szerint megfelezné a kormány a jelenlegi állami felsőoktatási intézmények számát.

Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a Duna Tv Közbeszéd című műsorában csütörtök este azt mondta, hogy sokféle változtatásról és racionalizálási javaslatról hajlandó tárgyalni az egyetem az oktatási kormányzattal, de szeretné megőrizni az intézmény egységét. A rektor azt mondta, értetlenül állnak az előtt, hogy valakiknek eszébe juthatott a Corvinus feldarabolása és megszüntetése. A rektor úgy látja: minden háttér megvan az intézmény egyben tartására.

A költségtérítéses helyek számának hazai csökkentéséről azt mondta: ő maga óvatosabban csökkentené a létszámot, mint az a kiszivárgott munkaanyagban szerepel, de ez is egy járható út lehet. Mészáros Tamás szerint arra viszont ügyelni kell, hogy az Európa 2020 stratégiában Magyarország is vállalt egyfajta arányt a felsőoktatásban végzettek számára vonatkozóan.

Az [origo] a birtokába került dokumentum alapján szerdán azt írta, hogy tizenkét egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett, felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, néhány szakon pedig korlátoznák a diákok számát.