Tarlós: Valószínűleg új metrókocsitendert kell kiírni

Alstom metrókocsi, metró, metróállomás, metrószerelvény
Vágólapra másolva!
Tarlós István a jövő héten egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel az új metrókocsitender kiírásáról. A főpolgármester azt mondta, hogy nagyon valószínű, hogy új tendert írnak ki a 2-es és a 4-es metró szerelvényeire, mert a főváros elvesztheti a 4-es metró uniós támogatását.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szerdán a versailles-i bíróság másodfokon is meghallgatta a gyártó Alstomot és a BKV-t a metrókocsi-szerződés bankgaranciájának lehívása ügyében.

A tárgyalásról azt mondta, "sajátos körülmények között" zajlott, szerinte több rágalom is elhangzott, amelyre nem volt módja reagálni a magyar félnek. Emiatt a városvezetés fontolgatja, hogy rágalmazás és hatóság félrevezetése miatt feljelentést tesz.

Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: komoly a valószínűsége annak is, hogy a metrókocsikra új tendert kell kiírni, mert a főváros elveszítheti a 4-es metró uniós támogatását, ha kicsúszik a határidőből. Erről a főpolgármester a jövő héten egyeztet Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az Alstom francia metrókocsigyártó cég a sajtótájékoztató után közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy fenntartja korábbi álláspontját, hogy hogy jogtalan a BKV részéről az előleg visszafizetési és a teljesítési garancia lehívása. A cég Tarlós István főpolgármester szavaira nem reagált.

A BKV még tavaly októberben mondta fel a szerződést a francia Alstom metrókocsigyártó céggel, miután a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogerősen határozott arról, hogy a cég által szállított metrókocsik nem kaphatnak típusengedélyt Magyarországon. Az Alstom bírósághoz fordult Franciaországban, és így akadályozta meg, hogy a BKV megkapja a metrókocsi-szerződés felmondása miatt garanciaként járó 36 milliárd forintos kártérítést, valamint a kocsikért eddig kifizetett előleget.