Összesen 200-250 ezer külhoni vokssal számol, és a határon túli magyarok levélben szavazásával is példálózott Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az alkotmány-előkészítő bizottság volt alelnöke. Gulyás szerint a jövőben is vegyes rendszerben választják majd az országgyűlési képviselőket, a szavazási fordulók száma azonban még nem dőlt el.

Csak a vegyes választási rendszerről és a határon túli magyarok választói jogáról született egyelőre végleges döntés Gulyás Gergely fideszes képviselő, az alkotmány-előkészítő bizottság volt alelnöke szerint. Gulyás az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy a választásokon lesz lista, és lesznek egyéni kerületek is, továbbá hogy a magyar állampolgárok - függetlenül attól, hol élnek - valamilyen formában voksolhatnak a magyarországi országgyűlési választásokon.

Gulyás szerint az új választójogi törvényt, amelyet legkésőbb novemberig kell elfogadnia a parlamentnek, nem az új alaptörvény teszi szükségessé, hanem az, hogy 2014-től 200 tagú lesz a parlament a jelenlegi 386 helyett, továbbá mert az Alkotmánybíróság 2011. december 31-ei hatállyal megsemmisítette a választókerületek beosztásáról szóló rendeletet, és ezt a jövőben törvényi szinten kell szabályozni. "Új választójogi törvény nélkül 2012. január 1-je után sem időközi, sem általános országgyűlési képviselő-választást nem lehetne tartani, így a választójogi törvény megszületése az ellenzéki pártoknak legalább annyira érdeke, mint a kormánypártoknak" - mondta.

Gulyás szerint a megyei listák a létszámcsökkentés miatt nem tarthatók fenn, ezért ezeket szerinte egyesíteni kell, így létrejönne egy országos lista, a jelenlegi országos lista neve pedig kompenzációs listára változna. Az egy- vagy kétfordulós parlamenti választást firtató felvetésre azt mondta, az egyfordulós szisztéma mellett szóló érv az olcsósága, valamint az is, hogy az elmúlt két-három voksoláson sok helyen már az első forduló eredményes volt. Megjegyezte azonban, hogy mindkét rendszer mellett szólnak érvek.

200-250 ezer határon túli vokssal számol Gulyás

Gulyás Gergely két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a határon túli magyarok szavazati jogával kapcsolatban. Az egyik szerint az országos listára szavaznának, azaz az országos listát állító magyarországi pártok közül választhatnának. A másik elképzelés szerint külön, határon túli magyar listák lennének, amelyek állítására szintén a magyarországi pártoknak lenne lehetőségük. Gulyás szerint az eddig igényelt státusigazolványokat és a határon túli magyarok választási hajlandóságát alapul véve összesen 200-250 ezer "külhoni vokssal" lehet számolni.

"Az tehát, hogy a határon túli magyarok döntsenek el egy választást, szinte kizárható" - mondta Gulyás. Megemlítette azt is, hogy a jelölési eljárást Magyarországon belül kellene lefolytatni, a szavazást pedig szavazókörök helyett például levélben intézhetnék a határon túli magyarok.