Inkább felújítanak bővítés helyett a Liszt Ferenc reptéren

Vágólapra másolva!
Az idén 8,7 millió utasra számít a Liszt Ferenc reptéren a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója, ami 7,5 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Jost Lammers szerint 2013-ban várható az első új szatellit munkába állítása, addig csak a 2A és 2B belső tereit újítják fel, hogy kisebb legyen a kontraszt. Ha kell, akkor megnyílhat a 2C terminál is - mondta Lammers a hétfői Népszabadságnak.
Vágólapra másolva!

Ha az utasforgalom indokolja, a Budapest Airport készen áll egy újabb terminál, a 2C kialakítására - nyilatkozta Jost Lammers vezérigazgató a hétfői Népszabadságban. Idén a tavalyinál 7,5 százalékkal több, 8,7 millió utasra számít a Budapest Airport. Ez a növekedés több mint kétszerese a magyar gazdasági növekedésnek - mondta Lammers.

A vezérigazgató véleménye szerint a jelenlegi épület tökéletesen alkalmas a forgalom kiszolgálására, ezért nem kezdenek bele egy szatellit építésébe. Jost Lammers úgy véli, hogy ha a jelenlegi forgalomnövekedési ütem marad, akkor 2013-ban valósulhat meg az első szatellit, de ha a forgalom indokolja, akkor megnyílhat a 2C terminál. (Az eredeti tervekhez képest 2 szatellitépülettel és 16 utashíddal épült kevesebb a SkyCourton.)

Lammers szerint a nemrég elkészült SkyCourt bővítése helyett inkább a 2A és 2B terminál belső tereit újítják fel, hogy ne legyen akkora a kontraszt az új és régi épületek között. A lap emlékeztetett, hogy 2005-ben a reptér privatizációjakor a BAA 2011-re 11 millió utassal számolt, Lammers szerint ha az akkori makrogazdasági növekedési előrejelzések valóra váltak volna, akkor a reptér a közelében lenne ennek a számnak.