Zavarkeltésnek minősítette a kórházbezárásokról szóló híreket az államtitkár

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi államtitkár szerint valakinek az az érdeke, hogy zavart keltsen, és hogy egy átlátható rendszer helyett fennmaradjanak a jelenlegi viszonyok az egészségügyben. Szócska Miklós azokra a lapértesülésekre reagált, amelyek szerint az állam venne át 12 fővárosi kórházat, az ingatlanok egy részét eladnák, és az ebből befolyó pénzt fejlesztésre fordítanák.
Vágólapra másolva!

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt mondta, abban nincs semmi szenzáció, hogy véleményük szerint a budapesti egészségügyi ellátórendszert "funkcionális integráció" alá kell vonni. Eddig a szakmai előkészítő munka folyt, a hivatalos anyag heteken belül a kormány elé kerül.

Az államtitkár a mai lapokban megjelent hírekre reagált. Eszerint az úgynevezett Semmelweis-terv keretében az állam venne át 12 fővárosi kórházat, az ingatlanok egy részét eladnák, és az ebből befolyó pénzt fejlesztésre fordítanák.

Szócska Miklós szerint valakinek az az érdeke, hogy zavart keltsen, és átlátható rendszer helyett fennmaradjanak a jelenlegi viszonyok az egészségügyben. Az államtitkár hangsúlyozta: eladásról, összevonásról nincs szó, csak arról, hogy a fővárosi ellátórendszert integráltan kell megszervezni, gondoskodni kell a budapestiek sürgősségi ellátásáról. Ennek a szempontrendszerét állítják össze most - tette hozzá.

Az államtitkár szerint "ésszerűsítésre van szükség". Hozzátette: ha valahol épül egy ortopédiai, traumatológia, sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtő, akkor célszerű a köré szervezni a sürgősségi ellátásokat, nem pedig oda, ahol ráomlik a vakolat az orvosokra. Van olyan kórházi épület, ahol a parkolás is megoldhatatlan - tette hozzá. A sürgősségi ellátócentrumok helyét ezért logisztikai és szakmai szempontok alapján választják ki.