"Országépítéssel" szívná fel a munkanélküliek tömegét a kormány

közmunka program, közmunkás, kertész
Vágólapra másolva!
"Országépítő" kezdeményezéssel kapcsolná össze ősszel induló közmunkaprogramját a kormány egy, az [origo] birtokába került koncepció szerint. A terv lényege, hogy kisebb közösségek pénzt és munkaerőt kérhetnek olyan tervek megvalósításához, mint például egy park kipucolása vagy egy épület felújítása. A munkát felügyelő testület fűnyírót, ásót, vödröt és ha kell, közmunkásokat biztosít a feladathoz.
Vágólapra másolva!

Országépítő mozgalommal kapcsolná össze a Széll Kálmán-tervben beharangozott közmunkaprogramját a kormány - értesült az [origo]. A terv szerint szeptemberben induló kezdeményezés lényege, hogy helyi közösségek önkéntes munkájukat ajánlják egy, a térség, illetve a település megújulását segítő cél megvalósításához, mondjuk egy kisváros parkjának rendbetételéhez, a helyi óvoda kifestéséhez vagy egy község vízelvezető árkának kitakarításához.

A jelentkezők lehetnek szervezett közösségek, például idős-, ifjúsági vagy sportklubok, iskolai, szülői, illetve egyházi közösségek, de akár szervezetlen, kifejezetten az adott munka kivitelezésére összeálló csoportok is. Egy pályázati testülethez kell benyújtaniuk, hogy mit szeretnének megvalósítani, és ahhoz hány órányi munkát ajánlanak fel a szabadidejükből. A testület ezután felméri a munka forrásigényét és a közösség rendelkezésére bocsátja a munkához szükséges eszközöket - festéket, létrát, kapát, fűnyírót -, illetve nagyobb szabású vállalás esetén további munkaerőt, közmunkásokat rendel a kivitelezéshez.

Pénz nem forogna a konstrukcióban, ami kizárja a visszaéléseket. A munkákhoz szükséges eszközöket nagyrészt uniós forrásokból fedeznék, és a közmunkaprogramra elkülönített állami keret mellett részben ezekből fizetnék a részt vevő közmunkásokat is.

A március óta formálódó program ötletadója az erdélyi Déván és környékén gyermekotthonokat működtető Böjte Csaba ferences szerzetes volt. Az ő Kárpát-medence felvirágoztatására íródott úgynevezett Szent István-tervét dolgozta át a magyar viszonyokra Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hegedűs Zsuzsa szociológus, Makovecz Imre építész, illetve maga Böjte.

"Lám, az emberekkel együtt újjáépítettük az országot"

A terv információink szerint már végigjárta a közigazgatási egyeztetés lépcsőfokait, de még több ponton változhat: nem dőlt el például, hogy egy központi, vagy több megyei, esetleg regionális koordinációs bizottság döntsön a pályázatokról és nem végleges egyelőre a projekt elnevezése sem. Orbán Viktor egy március eleji nyilatkozatában összefoglalóan csak Országos Munkatervet emlegetett, ezt azonban az [origo]-nak nyilatkozó források szerint "erősen fúrják" a miniszterelnök környezetében.

Egyrészt, mert a kezdeményezésnek csak egy része lesz a munkaterv néven futó közmunkaprogram, másrészt szeretnék, ha a szocializmusból örökölt, rossz asszociációkat hordozó munkaterv helyett valamilyen, az ország újjáépítésére utaló neve lenne a kezdeményezésnek. A tervet először egy jövő heti konferencián ismertetik majd civil szervezetek, illetve hátrányos helyzetű kistérségek polgármesterivel és az ő javaslataik, igényeik alapján is formálódhat még a rendszer.


Fotó: Hirling Bálint [origo]
Közmunkások Hódmezővásárhelyen

A programtól egy, az [origo]-nak nyilatkozó, vezető beosztású minisztériumi tisztségviselő szerint kommunikációs és gyakorlati hasznot is vár a kormány. "Egy idő múlva, vagy leginkább a következő választások felmutathatjuk például a megújított közterek, és egyéb fejlesztések listáját, hogy lám, az emberekkel együtt újjáépítettük az országot" - mondta a kormányzati vezető, de fontosnak nevezte azt is, hogy a mozgalomhoz kapcsolódva "felszívhatja a rendszer" a lerövidített munkanélküli segély időszaka után is állástalanul maradók ezreit.

"Úgy is lehet közmunkaprogramot indítani, hogy nincs fogadófelülete, csak akkor semmi értelme. Így viszont van, és a nemes cél is megvan hozzá" - jelentette ki. Egy másik, a program kidolgozásának részleteit jól ismerő forrás az [origo]-nak azt mondta, hogy ha a mozgalom valamiért nem vagy nehezen indul be, akkor kormánypárti polgármestereket, illetve helyi Fidesz-szervezetek vezetőit kérnék meg, hogy "generáljanak egy kis aktivitást" a saját környezetükben.

Elakadt a nagy közmunkaprogram

Egy nagyszabású munkaprogram elindítását már tavalyi hivatalba lépése óta ígéri a kormány, illetve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, annak irányait azonban csak a március elején bemutatott Széll Kálmán-tervben ismertette. "A Magyar Kormány vállalja, hogy a Széll Kálmán-terv intézkedéseit megtartva, azokat kiegészítve idei év április 30-ára elkészíti a Nemzeti Munkatervet. Ebben feltárjuk a probléma [a munkanélküliség] jellegét, azonosítjuk azokat a tényezőket, amelyek azt generálják, és egyszersmind megoldást is nyújtanak a kialakult helyzet kezelésére" - írta április elején a nemzetgazdasági tárca közleménye, a határidő lejárta után két héttel azonban még mindig nincs híre a koncepciónak. A javaslatot információink szerint még csak első olvasatban tárgyalta a kormány, az NGM illetékesei pedig több közelmúltbeli ellenzéki interpellációra és az Index múlt heti érdeklődésére is elismerték, hogy a terv még nincs kész, és a minisztérium még "finomítja a részleteket".

"Nagyszabású, minden eddiginél nagyobb és minden képzeletet felülmúlóan nagy közmunkaprogramokat fog a kormány indítani, amellyel feltornássza a jelenlegi 55 százalékos foglalkoztatást" - nyilatkozta a tervről legutóbb Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfő este, arról azonban ő sem beszélt, hogy a program mikor indul be.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Közmunkások Szabolcs megyében

Az [origo] információi szerint a munkaterv alapvetően két ok miatt csúszik. Az egyik, hogy egyelőre nem tudják, hogyan oldják meg a diplomás munkanélküliek közfoglalkoztatását. Abból ugyanis mindenképp feszültség várható, hogy ha egyetemet végzett, diplomás munkanélkülieket ugyanúgy utcaseprésre, ároktisztításra osztják be, mint a képzetlenebbeket. Az önkormányzatok hivatalainál ugyan adhatnának munkát a magasabb végzettségűeknek is, de kérdéses, hogy mihez kezdhetnek egy csupán 3-6 hónapra az irodába helyezett közmunkással, aki addigra lépne ki a rendszerből, amire végeznek a betanításával.

Az alacsonyabb végzettségűeket érintő, komoly probléma az [origo]-nak nyilatkozó minisztériumi források szerint az is, hogy a nagy projektekhez (árvízi védekezés, belvíz stb.) hatalmas tömegeket kellene az ország egyik pontjáról átszállítani a másikra. Ez nemcsak komoly logisztikai feladat, de biztonsági, biztonságtechnikai kérdés is, amibe be kell vonni a rendőrséget is, a nemzetgazdasági tárcának ezért még a Belügyminisztériummal is egyeztetnie kell.

A tervvel a kormány a közfoglalkoztatási rendszer és 300 000 munkahely 3 éven belüli megteremtése mellett a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztráció csökkentését, a be nem jelentett munkavégzés visszaszorítását és a munka törvénykönyvének újraírását is vállalta korábbi közleményében.