Kevesebb igazolványunk lesz 2012-től

személyi igazolvány lakcímkártya
Vágólapra másolva!
Új kártyarendszer váltja fel 2012 végéig a személyit, a jogosítványt és a taj-kártyát. Az útlevél kivételével eltűnnek a papíralapú okmányok, és minden kártya műanyag lesz.
Vágólapra másolva!

A jövőben kevesebb okmánya, kártyája lehet az állampolgároknak, a 2012 végéig létrejövő nemzeti kártyarendszer célja ugyanis ezek egységesítése - jelentette ki a kialakításért felelős miniszteri biztos.

Vetési Iván közölte, az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Mint mondta, idén elsőként a kormánytisztviselői kártyát vonják be az egységes nemzeti kártyarendszerbe, amivel öt-hat kártyát tudnak majd kiváltani.

Emellett folyamatban van az elektronikus egészségügyi azonosító rendszerhez kapcsolódó kártya vizsgálata is, amelynek eredményeképpen megszűnhet a taj-kártya mint hatósági igazolvány, azt ugyanis egy már meglévő okmányhoz kapcsolnák. Vetési Iván azt is elmondta, hogy egy idő után - az útlevél kivételével - eltűnnek a papíralapú okmányok, és minden igazolvány műanyag lesz.

A cél, hogy csökkenjen a használatban lévő okmányok száma és költsége, valamint minőségi szolgáltatások jöjjenek létre az egységes kártya révén - fogalmazott a miniszteri biztos.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a személyi igazolványhoz tartozó lakcímkártya is beletartozik-e majd az egységes rendszerbe. Az [origo] ezzel kapcsolatban megkereste a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy még nem tudják, marad-e a lakcímkártya.


Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az új kártyarendszer a személyit, a jogosítványt és a taj-kártyát váltja fel