Jogerősen elítélték a rendőrökre támadó jobbikos képviselőt

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönre ítélte hivatalos személy elleni erőszak miatt a bíróság Samu Tamás Gergőt. A jobbikos képviselő 2008. március 15-én rendőrökre támadt. Az ítélet jogerős.
Vágólapra másolva!

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt, aki 2008. március 15-én rendőrökre támadt.

Samu Tamás Gergőt tavaly októberben tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönre és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakért első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Ezt az ítéletet hagyta helyben kedden a Fővárosi Bíróság.

Samu ügyvédje a szabadságvesztés mellőzését kérte, mivel a képviselői jogállásról szóló törvény szerint azzal összeférhetetlen a parlamenti mandátum, és szerinte indokolatlanul súlyos joghátrányt jelente a mandátumvesztés. Szóbeli indoklásában a bíró azt emelte ki, hogy nem lehet tekintettel politikai összefüggésekre, csupán arra, hogy a vádlott érdemes-e a büntetés enyhítésére, vagy sem.

Ha egy képviselőt jogerősen börtönbüntetésre ítélnek (akkor is, ha a büntetés végrehajtását felfüggesztik) két lehetősége van: vagy lemond magától, vagy az országgyűlés egy úgynevezett összeférhetetlenségi eljárás keretében kétharmados többséggel dönt a mandátumának megszüntetéséről. Ilyen a rendszerváltás óta még nem történt, mivel a fideszes Várhegyi Attila, illetve a korábban fideszes, majd MDF-es képviselő Lengyel Zoltán is lemondott, miután elítélték.

A 24 éves képviselő a Jobbik Békés megyei listájáról került be a parlamentbe. Életrajza szerint 2003-ban csatlakozott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz, majd a Jobbikban kezdett politizálni. 2005-től a párt Békés megyei szervezője, 2008-tól pedig a megyei szervezet elnöke - derül ki az életrajzból, amely szerint a képviselő jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, politológia szakon tanul.